Летателният план на Радев

Дърпа килимчето на власт и опозиция с нов икономически център

Летателният план на Радев | StandartNews.com
  • Дърпа килимчето на власт и опозиция с нов икономически център

Ще поеме ли Радев управлението? Това е кошмарът на социалистите, който от седмици насам отнема съня им. А в последните дни вече се превърна в най-обсъждана тема по високите етажи на властта. Всичко тръгна с обявения от Корнелия Нинова бойкот в пленарната зала. Първата социалистка бе убедена, че президентът ще я подкрепи, но Радев изненадващо се еманципира от нея. Противно на очакванията на всички социалисти, президентът не само не приветства политическата им маневра, но ги призова да се върнат в залата вместо да рушат парламентаризма. На "Позитано" 20 веднага го заподозряха, че ги

и саботира, и работи за свое правителство

Не служебно, а редовно. Съспенс в интригата внесе самата Нинова с демонстративното си отсъствие на президентския прием на 3 март. И за да не остане някой с впечатление, че е имала уважителни причини, тя побърза да уточни, че е единственият лидер, който е предпочел да бъде на празника сред народа, а не на жълтите павета. С което затвърди подозрението, че приема и Радев като конкурент.
Четири сигнални лампички обаче издадоха, че  президентът наистина има летателен план, който обаче е по-различен и доста по-дългосрочен. Само за няколко дни Радев се появи на три икономически форума - за иновации, стартъпи и бизнес награди. И получи покана за руския Давос.
Още докато отчиташе втората година от мандата си, той заговори за икономическо развитие и през последния месец това е основна тема на неговите изказвания. Така президентът направи един впечатляващ бизнес лупинг. Всички очакваха набралия скорост в политиката Радев да направи съкрушителни изказвания за Изборния кодекс. Вместо това държавният глава тихо върна текстовете и мълчаливо преглътна предизвестеното отхвърляне на ветото. На 3 март пък нямаше и помен от родолюбивите му слова, които вдъхновяват и млади, и стари. Красива, но кратка и сдържана към властта реч прозвуча по време на тържествената заря- проверка. И накара мнозина да си зададат въпроса.

какво се случва с президента

Отговорът е прост. Образът на държавника- родолюбец бе точка първа от летателния план на опитния пилот. Темата за накърненото българско достойнство и силата на българския дух бе най-доброто гориво за излитане в политиката през първата година на Радев.
След като успешно се превърна в президента-родолюбец, дойде втора точка от летателния план. Радев не само трябваше да докаже, че е политик, но и имаше нужда да изгради свой различен образ от останалите. Затова през втората година от мандата си предизвика сам серия от сблъсъци с кабинета. Така неусетно се превърна в държавния глава - борец срещу статуквото. Опорните му точки в новата му роля станаха: "демокрацията девалвира" и "институциите са в блокаж". Радев дори преизпълни плана си, след като премиерът Борисов го легитимира като партиен лидер, имайки предвид столетницата, която го издигна за поста.
Така, започвайки третата година от мандата си, Радев включи на трета скорост. И започна да подменя политическия си речник с икономически. Само за месец разбрахме кои са трите му послания към предприемачите. Иновации и образование, високотехнологични стартъпи за младите. Помощ за малкия и среден бизнес.
С тях той не прави революция, но дърпа килимчето и на власт, и на опозиция. Първо отне най-милото на Плевнелиев -иновациите и безкрайните му срещи с IT бизнеса. След това влезе в полето на ГЕРБ като заговори за необходимостта от продукция с висока добавена стойност. Накрая

детронира Нинова като идеолог на социалната икономика

опираща се на малките фирми. Като в същото време остави  на властта да се оправя с големите акули и реалните проблеми по сектори.
За капак обяви създаването на Съвет за стратегическо развитие на България с участие на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Независимо, че указа се бави повече от месец, отсега е ясно, че чрез него Радев ще направи нов икономически център в държавата. А какви са целите му ще стане ясно след 3 месеца с първото международно икономическо изказване на президента по време на форума в Санкт Петербуг. Поканата за него пристигна с Медведев.
Какво се крие зад втория лупинг на Радев - от политиката към икономиката? Някои го заподозряха, че се опитва да върне историята 85 години назад, когато царят разпусна политическите партии, индустриалците взеха властта през щиковете на армията и осигуриха икономическия бум в България. Само за няколко години икономиката достига невиждан ръст, а левът става конвертируем.
Дали това е възможно сега, едва ли. Царят  се провали, армията се стопи, а

индустриалците са по-ниски от тревата

Затова по-вероятно е икономическият образ на Радев да е само трета скорост от Летателния му план. Ако това е така, следващата година той ще мине на четвърта- директна. Това ще му подсигури втори мандат или ще му позволи да завие към другата писта- изпълнителната власт. А дотогава ще стане ясно и дали Корнелия ще бъде втори пилот или просто ще седи на задната седалка. С утехата, че там се возят ВИП-овете.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай