Борисов обърна мача

Заявката за дисциплиниране на държавата е знак, че нови императори няма да има

Борисов обърна мача | StandartNews.com
  • Заявката за дисциплиниране на държавата е знак, че нови императори няма да има
  • Докато Нинова атакува ГЕРБ в двувластие, премиерът взе ключови сектори на ръчно управление

Къде е премиерът? Темата се повдига всеки път, щом хората на Бойко Борисов, сякаш оставени без надзор, се оплитат в скандали за шпиони, хибридни войни и преференции, а малката коалиция изпадне в безтегловност и зацикля. Въпросът особено измъчва Корнелия Нинова, чиято политическа риторика включва атака към министър-председателя, че в партията му има двувластие, а в държавата цари хаос.

Държи ли премиерът изкъсо държавните юзди, отново се запитаха преди дни политолози и социолози, когато, купувайки Нова телевизия, бизнесменът Кирил Домусчиев бе медийно коронясан за нов император. И знайни и незнайни анализатори започнаха да гадаят до какво икономическо преразпределение ще доведат трите сделки през последния месец - за ФК Левски, Нова телевизия и Петрол, както и дали те ще предизвикат промени във властта. Интригата веднага бе подхранена от десните, които дори заговориха за листа с имена на бъдещи премиери.

Издебват ме когато съм в чужбина и създават напрежение, каза Борисов, връщайки се от Мюнхенската конференция по сигурността. И след този финт обърна мача. Първо подряза крилата на своите заради напълно излишния скандал с изборните преференции.

Опитът за партийно интригантство кой е вносител на високия праг - ДПС или НФСБ на Валери Симеонов, се върна като бумеранг върху лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той не успя да защити пред свои и чужди какво точно е разговарял с ДПС в стаята на движението, опитвайки се да спаси проваления от бойкота на БСП и отсъствието на ГЕРБери кворум. Движението категорично от отрече тема да разговора да е било друго, освен машинното гласуване, за което настоява от много време. И ясно предупреди ГЕРБберите да не подвеждат премиера си с фалшиви новини.

След преференциите Борисов скастри хората си в парламента и за опитите им да заобиколят закона, оставяйки старата ЦИК да прави нови избори. Нареди процедурата по рокадата да се задейства веднага. И ясно предупреди депутатите от управляващото мнозинство, че който не ходи на работа, ще има проблеми.

Явно самочувствието в ГЕРБ доста е пораснало, след като мнозина не са взели на сериозно думите на лидера си от националната предизборна среща в НДК в края на януари. Обичам ви, но това не е даденост, каза тогава Борисов. И ясно предупреди хората си две неща.

Първо - БСП с "провалените си и гонени от управлението политици" доближават ГЕРБ и ако на ГЕРБерите не им светне червена лампичка за това, той ще им светне синята. Второ - ако някой се появи с по-лъскава кола и е излетял в облаците, трябва да бъде махнат незабавно. С което Бойко Борисов още тогава много ясно показа и на свои, и на чужди кой командва парада.

Акциите на премиера за гасене на пожари не закъсняха. Първо бе разпореждането му за общинските клиники. В мое управление болници няма да се закриват, отсече Борисов. И парите тутакси се намериха. Преди броени дни бе решен и проблемът с касовите апарати. След среща с ръководството на Българската стопанска камара Борисов съобщи, че наредбата за касовите апарати, която изключително тревожеше бизнеса, се отлага със 7 месеца. За да имат възможност големите фирми да се подготвят, без да се тревожат с дилемата: санкция или пари за скъпия нов софтуер.

Фактът, че финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бизнессдружението Радосвет Радев на няколко пъти акцентираха личната заслуга на Борисов бе ясен знак, че премиерът отново взима чувствителните сектори на ръчно управление. Последното доказателство за това е ясното предупреждение към петролната индустрия. Изсветлете си бизнеса, ултимативен бе Борисов към търговците на горива. Без никаква дипломация той ги увери, че не го ли направят - следват арести. И ще изгорят като онези с цигарите и алкохола, които от месеци търкат наровете в килиите на "Г.М.Димитров".

Интересите в петролната индустрия винаги са били много сериозни. И през годините са коствали са не една високопоставена глава.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Да внимава сивият сектор с горивата

Борисов е наясно с това. Наясно е с триковете в бранша. Не може да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, каза премиерът. И съобщи, че "мнозина са започнали да скърцат" още преди очакваното всеки момент излизане на наредбата за видеонаблюдението. Тя ще даде 100% контрол върху пристанища и рафинерии, което рязко ще намали контрабандата на горива.

Заявката на Борисов да "дисциплинира държавата" е знак и за собствените му хора, и за опонентите. Посланието е ясно - който побърза да го отпише, ще сгреши. А коронясването на нови императори се отлага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай