Американски герой на Балканите

Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа ще разучава етническия модел у нас, но ще следи драмата с бежанците

Американски герой на Балканите | StandartNews.com

Отвъдокеански полъх на промяната се усети тези дни с четири новини, които носят печата на Белия дом. Тонът, разбира се, зададе президентът Доналд Тръмп. Пред 20 000 свои привърженици в щата Флорида той стартира кампанията си за втория мандат като обеща да запази Америка велика.   
Президентът обяви, че икономиката на САЩ никога не е била в по-добро състояние и запуши устата на всички, които го обвиняваха, че е сменил главния враг на САЩ – Русия, като заяви, че никой не е бил по твърд от него в позицията си срещу Кремъл. Защити  решението си да премести американското посолство в Ерусалим, а относно Иран президентът отново осъди "катастрофалното" споразумение за ядрената програма на Техеран  и увери, че е наложил "най-тежките санкции, прилагани някога срещу първата държава- кръстник на тероризма в света".
В речта Тръмп не спомена Балканите, но три негови действия дни по-рано ясно показаха и надеждите, и страховете му. След като Американският конгрес даде зелена светлина за българските изтребители, дойде и официалното съобщение от Отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София, че договорът и конкретното предложение за купуване на осем изтребители F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, вече са внесени в Министерството на отбраната.
В същото време Белият дом почти едновременно обяви и имената на новите посланици в България и Сърбия – Херо Мустафа и Антъни Годфри.   

Историята на г-жа Мустафа е сбъдната американска мечта

Родена е в кюрдско семейство през 1973 година в иракския град Ербил. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ и заживява в Северна Дакота. Има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, включително арабски, турски, гръцки, руски, хинди и фарси. Със сигурност ще научи бързо и български, ако вече не го е направила.
Семейната й история е превърната в документален филм, неслучайно озаглавен  "American Herro".  Половината й дипломатическа кариера е свързана с Балканите и Близкия изток, като е безспорен експерт по човешки права, преодоляване на хуманитарни кризи и етнически конфликти. За разлика от много свои предшественици у нас, които са градили кариера в относително спокойни държави, Мустафа е преживяла несгодите на живота в най-конфликтните точки на планетата. Едно от тях е Мосул, където живее с минимална заплата, в бедняшка квартира, нощем слуша как мишките гризат пакетираната й храна и катери 7 етажа, за да стигне до банята. Дипломатическата й кариера започва през 1999-а в Атина като политически служител по правата на човека и трафика на хора. Била е съветник в посолството на САЩ в Индия. Последното й назначение е Chargé d'affaires в Португалия. Във Вашингтон е била като специален помощник на държавния секретар Кондолиза Райс и зам.-държавния секретар по политическите въпроси Уилям Джозеф Бърнс.
Няма съмнение, че през целия си престой у нас, погледът на г-жа Мустафа

ще бъде насочен предимно към Турция и Близкия изток

Особено след заплахата на Ердоган към Тръмп, че ще купи от Русия зенитно-ракетния комплекс С- 400 и похвалата от последните дни за собствен изтребител, обявявайки го за по-добър и от руските, и от американските. Обтягането на отношенията му с Европа също е факт и
това поставя отново на дневен ред въпроса с бежанците.
Със сигурност, когато става въпрос за поддържане на етническия мир на Балканите, новият американският посланик у нас ще има разговори както с управляващите, така и с партията, която 30 години пази баланса у нас и на Балканите – ДПС. В това отношение, фамилията й е предимство.
Доста по-различен е образът на колегата й в Сърбия. Антъни Годфри от Виджиния има зад гърба си 40 години стаж в американския флот и в дипломацията. Идва направо от Москва, където бе заместник- посланик. Но и за него Близкия изток не е непозната територия. Бил е директор на канцеларията за Ирак и Бюрото за близкоизточни въпроси на Държавния департамент и министър-съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Багдад.
Каква ще бъде една от основните му задачи се разбра от изказването на сегашния посланик на САЩ в Сърбия Кайл Скот. Той заяви, че  статуквото на Балканите не е устойчиво и  че „всички губят от протакането на преговорите за Косово”. Според него политическите среди трябва да оставят настрана националистическата реторика и историческия ревизионизъм и да са наясно, че сега е момента за решаване на проблема.
Очевидно с новите назначения, Тръмп иска да е сигурен, че бурето с барут на Балканите няма да избухне. Още по-малко в годината, когато трябва да подсигури преизбирането си и да довърши своите големи геополитически и търговски сделки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай