Календар с овнешка глава шашна Европа

Глиненият часовник в Перник следи лунните и слънчевите години от 19 века

Календар с овнешка глава шашна Европа | StandartNews.com

Перник. Първи сме броили дните в Европа. Уникален античен календар, изработен върху овнешка глава, показва не само месеците, но и космическите цикли. С дупки върху него са отбелязани лунните, слънчевите и драконичните години. Находката е единствена по рода си и се пази в историческия музей в Перник. Предполага се, че календарът е изработен от някогашните агриани, населяващи земите около река Струма. Според други експерти той може да се окаже и дело на келтите.

Глинената глава на овен е с дължина едва 19 см и ширина 13 см. Върху това малко пространство обаче е събрана цялата информация, нужна за отброяване на времето. Уникатът, който е сред най-старите на континента, е открит в Боснек, когато работници копаели за водопровод в селото.

Това е единствената глава на животно, която е оформена като лунно-слънчев античен календар от парапегматичен тип, каквито са били римските календари, твърди музейният експерт Николай Сивков, който изследва находката. Датирана е от II-IV век сл. Хр. Върху нея са нананесени врязани знаци и множество дупчици, с помощта на които е възможно в миналото да са броили дните в месеци от 28, 30 и 31 дни. Те отговарят на начина на отчитането на времето в старите римски календари от VIII-VII век пр. Хр.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай