Петък,

В "Св. св. Константин и Елена" лекуват с грозде

От: Редактори -
A
A
A

В курорта „Св. св. Константин и Елена“ край Варна се провеждат Дни на гроздолечението. Още през миналия век курортът е станал известен със своята гроздолечебна станция, създадена през 1933 година, предаде БНР.

Главният лекар Светослав Димитров обясни още, че отглежданото в района грозде от сорта „Димят“ има лечебна сила.

Съчетаването на минералната вода, слънчевите бани и консумирането на грозде и вино е привличало през годините много туристи от чужбина, посочи д-р Димитров.

„Летовници от Будапеща, от Виена, от Прага пристигат по лекарско предписание тук при нас за гроздолечение в гроздолечебната станция на курорта, и се е провеждало обикновено в рамките на три седмици. Започвало с половин килограм грозде на ден, стигало се е до 2-3 килограма на ден през третата седмица“, каза той.

„Накрая на тези туристи, които са съчетавали лечението с почивка, се е давал и пакет грозде, който те са си носили в чужбина, и са продължавали своето лечение“, обясни д-р Светослав Димитров пред националното радио. Той уточни, че и в днешно време в курорта има процедури с винени вани и консумация на вино с лечебна цел, но масивите с грозде в този район вече не съществуват.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички