Петък,

Морски таксита в Бургас ще возят до 5 дестинации

От: Редактори, сн. Флагман -
A
A
A

Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив и ще свързват 5 от най-красивите и ключови дестинации, съобщава „Флагман“. Новината съобщиха кметът Димитър Николов, кап. Живко Петров - директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов и министърът на транспорта Росен Желязков.

Новите транспортни връзки по вода ще свързват петте пристана на територията на община Бургас – този в кв. Сарафово, в кв. Крайморие, в зоната на Ченгене скеле, на остров Св. Анастасия и Магазия 1 на Пристанище-Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи новината и увери, че всеки момент ще бъде готов кейовият пристан в кв. Крайморие, а скоро започва и изграждането на такъв в Ченгене скеле.

„Преди седмица с решение на Министерския съвет получихме възможността да разширим и модернизираме кейовия пристан на остров Света Анастасия. Заедно с територията на Магазия 1, от която тръгва корабчето „Анастасия” до там ще имаме 5 дестинации, до които да организираме вътрешната връзка”, каза Николов.

Община Бургас в момента подготвя проект да закупи нов плавателен съд с много по-голяма скорост от сегашния кораб, който да свързва петте пристанища, съобщи градоначалникът.

"Тъй като досега това не се е случвало, ние искаме разбиране и съдействие от Министерството на транспорта и от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за опростяване на тези процедури. В момента изискванията за тези вътрешни плавателни връзки с хидробуси са много тежки. С този вид транспорт освен, че може да се возят туристи, могат да бъдат ползвани примерно и от жител на кв. Крайморие, който максимум за 15 минути да бъде до пристана в квартала от центъра на Бургас. Особено в летния трафик това е много по-бързо и много по-романтично”, изтъкна кметът на Бургас.

Кметът е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив

Той добави, че в същото време туристите могат да използват маршрута, който ще бъде изпълняван от общинските корабчета. „Ще дадем възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват тези вътрешнозаливни връзки в тези 5 нови точки. Радвам се, че лично министър Росен Желязков се ангажира, защото има нужда от промяна в наредбите и разрешителния режим, за да можем ние много по-бързо да получим валидност, за да оперираме по отношение на използването на всички тези нови 5 кейови пристана. Не е необходимо да спазваме всички процедури, както изисква това едно голямо пристанище – с кодовете за безопасност, за дълбочина и останалите тежки изисквания. Искаме съдействие и се радвам, че го получаваме. На 90% сме го постигнали, остана да приключим останалите 2 пристана, да ги въведем в експлоатационна годност и кап. Живко Петров да ни съдейства да получим разрешителните, за да изпълняваме вътрешните маршрути”, каза още Димитър Николов.

Той е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив.

Корабът ще бъде с по-малко пасажерски места, но за сметка на това ще бъде два пъти по-бърз и ще се използва и в по-тежка метеорологична обстановка. От ИА „Морска администрация” ще дадат отговор какви ще бъдат техническите му характеристики.

 „Нужно е да разширим периода за плаване на тези корабчета – да започва от ранна пролет до късна есен и само зимния период да не пътуват”, каза кметът Николов.

Кап. Живко Петров добави, че инфраструктурата в Бургаския залив е почти готова, на нейната база се увеличило и малкото корабоплаване. "Собствениците на малки плавателни съдове имат желание и смятам, че до другото лято ще се случи. Вече имаме линия от Несебър до Созопол и от Черноморец", каза кап. Петров.

"Взели сме опит от Дания и Швеция, които имат богат опит в този вид плаване с така наречените водни таксита или водни автобуси. В съкратени срокове ще предложим промените в две наредби, за да се даде възможност за следващия сезон да се отвори тази ниша, за която съм убеден, че ще има достатъчно желаещи", добави кап. Петров.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички