Морски таксита в Бургас ще возят до 5 дестинации

Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив

Морски таксита в Бургас ще возят до 5 дестинации | StandartNews.com

Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив и ще свързват 5 от най-красивите и ключови дестинации, съобщава „Флагман“. Новината съобщиха кметът Димитър Николов, кап. Живко Петров - директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов и министърът на транспорта Росен Желязков.

Новите транспортни връзки по вода ще свързват петте пристана на територията на община Бургас – този в кв. Сарафово, в кв. Крайморие, в зоната на Ченгене скеле, на остров Св. Анастасия и Магазия 1 на Пристанище-Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи новината и увери, че всеки момент ще бъде готов кейовият пристан в кв. Крайморие, а скоро започва и изграждането на такъв в Ченгене скеле.

„Преди седмица с решение на Министерския съвет получихме възможността да разширим и модернизираме кейовия пристан на остров Света Анастасия. Заедно с територията на Магазия 1, от която тръгва корабчето „Анастасия” до там ще имаме 5 дестинации, до които да организираме вътрешната връзка”, каза Николов.

Община Бургас в момента подготвя проект да закупи нов плавателен съд с много по-голяма скорост от сегашния кораб, който да свързва петте пристанища, съобщи градоначалникът.

"Тъй като досега това не се е случвало, ние искаме разбиране и съдействие от Министерството на транспорта и от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за опростяване на тези процедури. В момента изискванията за тези вътрешни плавателни връзки с хидробуси са много тежки. С този вид транспорт освен, че може да се возят туристи, могат да бъдат ползвани примерно и от жител на кв. Крайморие, който максимум за 15 минути да бъде до пристана в квартала от центъра на Бургас. Особено в летния трафик това е много по-бързо и много по-романтично”, изтъкна кметът на Бургас.

Кметът е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив

Той добави, че в същото време туристите могат да използват маршрута, който ще бъде изпълняван от общинските корабчета. „Ще дадем възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват тези вътрешнозаливни връзки в тези 5 нови точки. Радвам се, че лично министър Росен Желязков се ангажира, защото има нужда от промяна в наредбите и разрешителния режим, за да можем ние много по-бързо да получим валидност, за да оперираме по отношение на използването на всички тези нови 5 кейови пристана. Не е необходимо да спазваме всички процедури, както изисква това едно голямо пристанище – с кодовете за безопасност, за дълбочина и останалите тежки изисквания. Искаме съдействие и се радвам, че го получаваме. На 90% сме го постигнали, остана да приключим останалите 2 пристана, да ги въведем в експлоатационна годност и кап. Живко Петров да ни съдейства да получим разрешителните, за да изпълняваме вътрешните маршрути”, каза още Димитър Николов.

Той е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив.

Корабът ще бъде с по-малко пасажерски места, но за сметка на това ще бъде два пъти по-бърз и ще се използва и в по-тежка метеорологична обстановка. От ИА „Морска администрация” ще дадат отговор какви ще бъдат техническите му характеристики.

 „Нужно е да разширим периода за плаване на тези корабчета – да започва от ранна пролет до късна есен и само зимния период да не пътуват”, каза кметът Николов.

Кап. Живко Петров добави, че инфраструктурата в Бургаския залив е почти готова, на нейната база се увеличило и малкото корабоплаване. "Собствениците на малки плавателни съдове имат желание и смятам, че до другото лято ще се случи. Вече имаме линия от Несебър до Созопол и от Черноморец", каза кап. Петров.

"Взели сме опит от Дания и Швеция, които имат богат опит в този вид плаване с така наречените водни таксита или водни автобуси. В съкратени срокове ще предложим промените в две наредби, за да се даде възможност за следващия сезон да се отвори тази ниша, за която съм убеден, че ще има достатъчно желаещи", добави кап. Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай