Българи спасяват сезона

Украинци правят мекици в Китен, молдовци сервират във Варна

Българи спасяват сезона | StandartNews.com
  • Украинци правят мекици в Китен, молдовци сервират във Варна
  • Нощувки по 50 лв. на Златните, кръчми глезят с бонуси

Украинци глезят българите с мекици в Китен, молдовци им сервират във Варна. Само до миналата година при старта на активния сезон шезлонгите по плажа бяха пълни главно с чужденци, а нашенци от вътрешността на страната се грижеха за тях като готвачи, сервитьори, бармани, пикола, камериерки. Това лято тенденцията е обратната.
Морето като никога е пълно с български туристи, привлечени от намаления и промоции.  Само 50 лв. струва леглото и олинклузива на човек в 4-звезден хотел на Златни пясъци. Ексклузивната цена е за най-мечтаното време 1-17 август. Доскоро то бе непосилно за средния нашенец заради цени от 150 лв. на нощ. Опарени от липсата на туристи през юли и юли заведенията по Черноморието масово продължават да държат пуснатите в началото на лятото бонуси към обяда и вечерята - безплатна вода или десерт.
В парти дестинацията Слънчев бряг цените традиционно са по-високи, но дори там през целия август може да се намери хотел 4 звезди олинклузив за 89 лв.
Над 2500 чужденци, граждани на страни извън ЕС, работят в момента по Северното Черноморие като 173-ма работодатели са се възползвали от възможността да си внесат работна ръка.
Най-много за наетите от Украйна, Молдова, Русия, Беларус. Има и кадри от Македония, Армения, Туркменистан, Турция, Таджикистан, Сърбия и дори от Куба.
Украинските готвачи са хит и на юг. Нищо не може да се сравни с мекиците им, възхищават се туристите в Китен. Добрите готвачи, особено за класни ресторанти, обаче остават най-търсените кадри по морето. Заплатата им започва от 2000 лв. Майсторите на сандвичи в заведения за бързо хранене стигат до 1300 лв. 1000 лв. е заплатата на барман на Златните.
Изненади това лято има и по отношение на гостите от чужбина. Докато най-красивото ни ваканционно селище "Албена" през август е традиционно пълно с германци, другите курорти са привлекли ирландци, унгарци и испанци.
Още през юни в България са дошли 13 774 унгарци, от които 6887 са избрали да си почиват на плажовете ни, сочат данните на Националната статистика. Увеличението им спрямо миналата година е с 11%. Туристите от Испания пък са 6954, като половината от тях са дошли за почивка. Седем от десет ирландци от посетилите държавата ни са дошли, заради родното Черноморие. Тази година обаче имаме по-малко гости от Полша, Франция и Гърция.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай