Виена - коледната столица на Европа

100 милиона евро се харчат на празничните базари

Виена - коледната столица на Европа | StandartNews.com

20 големи коледни базара с общо 1000 щанда са открити във Виена - без да броим множеството малки благотворителни сергии и празнично украсените будки за греяно вино. Най-известният е на площада пред столичното кметство - 152 щанда, работилница за най-малките и след няколкогодишна пауза отново Дърво на влюбените, украсено с червени сърца – предпочитано място за среща и за снимки. Повечето дървета около кметството са декорирани тематично – някои са посветени на сладкишите, други - на железничарите, информират още от Бюрото за международни връзки на Община Виена. За децата са въртележките, 

разходки с пони и елени

разнообразни игри, експрес, пощенски офис на Дядо Коледа, музикален павилион с кукли… Непосредствено до базара на площ от 3000 квадратни метра е и романтичната пързалка "Малка ледена мечта". Но тя е само предвестник на голямата "Ледена мечта", която откриват на 18 януари. Но главният герой на базара пред танхола е огромната елха. Традицията датира от 1959 година. Оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол, най-северната италианска провинция,  се редуват като доставчици на дървото. Сега това е 28-метров смърч на 150 години от Каринтия, който за три дни пропътува разстоянието от 337 километра, за да бъде празнично украсен и да запалят светлините му. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари.
Друга традиция във Виена е изборът на Младенеца Христос, който е пръв помощник на Дядо Коледа и също носи подаръци. Всяка година в столицата на Австрия се провежда своеобразен кастинг за ролята на младенеца, която се дава само на млади момичета. През 2018-а за втори спечели 28-годишната студентка по медицина Щефани, която трябва отново да се погрижи за коледното настроение на малки и големи, болни и здрави. През дните до Коледа Щефани посещава старчески домове, болници и детски градини, а всяка неделя от 16 до 19 часа тя е в кметството, където са детските работилници. Там Щефани разказва приказки и приема писмата на слушателите до Дядо Коледа.
Близо до кметството е "Коледното село" - на площад "Мария Терезия", между Музея за история на изкуствата и Природонаучния. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки, ще има и концерти. А на 27 декември на същото място се открива "Новогодишно село". Друг любим на столичани базар е Старовиенският на площад „Фраюнг“. Тези, които предпочитат романтика на фона на имперската култура, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия Белведере. Базарите на Карлсплац и Шпителберг са специализирани в продажбата на произведения на художествените занаяти. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат базара в двора на музейния комплекс "Музеумсквартир", който преминава под мотото "Зима в Музеумсквартир". На площада пред Виенското колело в Пратера базарът преминава под звуците на изпълнения на живо – 

поп, госпел, рок 

и, естествено, коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата "Свети Стефан". Там щандовете са само 40, но само с висококачествени австрийски продукти. За любителите на кулинарните изкушения е задължително посещението на коледния кулинарен базар до Виенската опера.
Всеки базар има своята прелест, но общото между тях е празничната атмосфера в очакване на Рождество Христово. Стопанската камара на австрийската столица тази година вероятно ще регистрира рекорден брой посетители - над 8 милиона, които харчат там близо 100 милиона евро. Само виенчани през цялата година харчат около 350 милиона евро за коледни подаръци. Чрез този оборот се подсигуряват 1900 работни места. Кметът на Виена Михаел Лудвиг и директорът на Стопанската камара Валтер Рук призоваха съгражданите си да купуват в малките традиционни магазини, защото там човек се чувства желан клиент, усеща коледната магия, подпомага дребните търговци.
За виенчани базарите си остават любимо място за среща с приятели и близки и затова 4,8 милиона посещения се падат на тях. Изчислено е, че 80 % от жителите на града ще посетят коледен базар средно по 3,5 пъти тази година и ще изхарчат по 21 евро на посещение. 
Коледа привлича все повече чуждестранни гости във Виена. Преди десет години броят на нощувките в столичните хотели през декември е 880 000 и оттогава тази цифра се качва стремително. През 2013-та броят им е нараснал до 1 150 000,  а през 2017-а са регистрирани 1,4 милиона нощувки, което означава ръст от 60 % за последните две петилетки. "Коледа във Виена" вече е международна марка. 

Началото е през 1772-ра

Твърденията, че коледните базари във Виена са на повече от 600 години, не отговарят на действителността, казват от Ойроком. През 1382-ра, която в някои текстове се посочва като начало на тези базари, херцог Албрехт III просто разрешава официалното им провеждане два пъти в годината - 14 дни преди и след Възнесение Господне и 14 дни преди и след Света  Катерина, който се празнува на 25 ноември. Както се вижда, своеобразните панаири нямат нищо общо с коледните празници.  Че Коледен базар – за Никулден и за Рождество - е имало  на площад „Фраюнг“, се споменава за първи път през 1722-ра. Но тъй като на същото място е имало и постоянен пазар, са се появили конфликти между търговците. И в средата на XIX век базарът е преместен на площад „Хоф“, а през 1872-ра са отменени годишните панаири, защото нямат място в съвременния град. Оставен е единствено този на „Хоф“, който през 1903-та е модернизиран - построени са нови 128 щанда и са осветени за първи път с електрически лампички. След много смени на мястото, през 1975-та коледният базар се установява пред кметството – първо временно, но се оказва, че мястото е изключително подходящо. Може би най-известният виенски коледен базар и до днес е там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай