Станишев: Санкции срещу Русия е политика на задънената улица

Само социалистите могат да спрат десния популизъм в стара Европа срещу България, смята президентът на ПЕС

Станишев: Санкции срещу Русия е политика на задънената улица | StandartNews.com

Разград. "Не виждам основания Европейският съюз да налага санкции срещу Русия. Решението на кризата в Украйна може и трябва да е само политическо". Това обяви БСП-лидерът Сергей Станишев пред журналисти в Разград, където откри кампанията на левите за предстоящия евровот.

"Всички в България си спомняме газовата криза от 2009 година. Тогава всеки в управлението на държавата - от селския кмет до министър-председателя, в продължение на 14 дни трепереше как ще работят училищата и болниците, какво ще стане с индустрията. За две седмици загубихме над 200 милиона евро. Само за 14 дни", припомни той.

Станишев не скри, че има държави в Европа, чието географско положение върху стария континент им позволява да предлагат такъв инструментариум за въздействие върху Русия. "За България обаче това е задънена улица. Ние трябва да търсим решение само чрез диалог", предупреди соцлидерът, според когото и българското правителство ще подкрепи същата теза следващата седмица в Брюксел.

Сергей Станишев обвини евродесницата в двойни стандарти срещу страната ни. "Освен че отлагат влизането ни в Шенген, десните партии в Европа водят дискриминационна политика спрямо България. Лъжа е, че сме заплаха за социалната система на стария континент. В момента в Обединеното кралство едва 1000 българи вземат социални помощи от всичките 63 милиона жители на Великобритания. В ранг-листата за социални плащания българите се нареждат на 30-о място в Евросъюза", обясни Станишев.

Според лидера на ПЕС само европейските социалисти са в състояние да спрат десния популизъм, с който партии и политически кръгове от Европа нападат България и гражданите й в последно време.

В Разград Сергей Станишев посети градския стадион "Лудогорец Арена", където държавата инвестира 4 милиона лева по програмата за публично-частно партньорство. Там соцлидерът записа видеообръщение към избирателите, което ще бъде качено на профила му във Фейсбук. "От дълги години в България не са влагани толкова средства в спортна инфраструктура, колкото отпусна правителството на Орешарски в последната година", категоричен бе лидерът на партията мандатоносител. Освен, че с пари на държавата ще се модернизира стадионът на шампионите в Разград, средства за спортни съоръжения ще бъдат дадени на общините в Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Гоце Делчев, Долна Малина, със задоволство коментира соцлидерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай