Вторник,

Станишев: Санкции срещу Русия е политика на задънената улица

От: Администратор -
906
Станишев: Санкции срещу Русия е политика на задънената улица
A
A
A

Разград. "Не виждам основания Европейският съюз да налага санкции срещу Русия. Решението на кризата в Украйна може и трябва да е само политическо". Това обяви БСП-лидерът Сергей Станишев пред журналисти в Разград, където откри кампанията на левите за предстоящия евровот.

"Всички в България си спомняме газовата криза от 2009 година. Тогава всеки в управлението на държавата - от селския кмет до министър-председателя, в продължение на 14 дни трепереше как ще работят училищата и болниците, какво ще стане с индустрията. За две седмици загубихме над 200 милиона евро. Само за 14 дни", припомни той.

Станишев не скри, че има държави в Европа, чието географско положение върху стария континент им позволява да предлагат такъв инструментариум за въздействие върху Русия. "За България обаче това е задънена улица. Ние трябва да търсим решение само чрез диалог", предупреди соцлидерът, според когото и българското правителство ще подкрепи същата теза следващата седмица в Брюксел.

Сергей Станишев обвини евродесницата в двойни стандарти срещу страната ни. "Освен че отлагат влизането ни в Шенген, десните партии в Европа водят дискриминационна политика спрямо България. Лъжа е, че сме заплаха за социалната система на стария континент. В момента в Обединеното кралство едва 1000 българи вземат социални помощи от всичките 63 милиона жители на Великобритания. В ранг-листата за социални плащания българите се нареждат на 30-о място в Евросъюза", обясни Станишев.

Според лидера на ПЕС само европейските социалисти са в състояние да спрат десния популизъм, с който партии и политически кръгове от Европа нападат България и гражданите й в последно време.

В Разград Сергей Станишев посети градския стадион "Лудогорец Арена", където държавата инвестира 4 милиона лева по програмата за публично-частно партньорство. Там соцлидерът записа видеообръщение към избирателите, което ще бъде качено на профила му във Фейсбук. "От дълги години в България не са влагани толкова средства в спортна инфраструктура, колкото отпусна правителството на Орешарски в последната година", категоричен бе лидерът на партията мандатоносител. Освен, че с пари на държавата ще се модернизира стадионът на шампионите в Разград, средства за спортни съоръжения ще бъдат дадени на общините в Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Гоце Делчев, Долна Малина, със задоволство коментира соцлидерът.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички