Събота,

Станишев: Не сме държавата, която в Европа да подритват

От: Администратор -
1315
Станишев: Не сме държавата, която в Европа да подритват
A
A
A

Търговище. „България сега е с нови сили и значение в Европа. Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства Мартин Шулц и Жан Клод Юнкер, посетиха България". Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на откриването на предизборната кампания в Дома на културата в гр. Попово.

Станишев подчерта, че вече България не е малка държава, „която както десните в Европа си мислят, може да се пренебрегва и подритва". Според Станишев е важно българите да гласуват на европейските избори, защото дори един депутат повече от социалистите ще има голяма тежест на европейско ниво.

„БСП е единствената партия, която редовно се среща със своите членове и симпатизанти. За 2 години само на мен това ми е 5-та обиколка на страната. За нас е важно да се срещнем с гражданите и да разберем техните проблеми, защото иначе няма как да знаем от какво имат нужда", обясни той.

По думите му подкрепяйки Коалиция за България, това е заявка за подкрепа към правителството, а то за повече от 300 дни е приело повече от 300 мерки. „Правителството на Орешарски за много кратко време свърши много конкретни неща. Тази седмица в Бургас има изнесено заседание на МС и се приемат всички необходими постановления и решения, за да може да стартира специална програма за младежка заетост, а тя е от значение за младите хора в България", обясни той. Станишев допълни, че младежката безработица в България е много висока.

„Тази програма преди 2 години изглеждаше невъзможна. Тогава аз като лидер на европейските социалисти инициирах кампания срещу младежката безработица с настояване да има специални мерки, специални европейски програми за младежка заетост. Първоначално ни се смяха и мнозина не вярваха, че можем да постигнем нещо конкретно, защото кампании и протести има много навсякъде в Европа, но ние с подкрепата на депутатите-социалисти от ЕП и премиерите-социалисти, които се разраснаха като семейство, пробихме и постигнахме от януари тази година решение за 6 млрд. евро за специални програми само към младежка заетост.

100 млн. се полагат на България", допълни той. По неговите думи от май месец тази програма стартира и в България, за да може младите хора да получат образование и квалификация и субсидирана заетост за определен период от време, „да стартират в живота, да видят в реалната икономика и бизнес как могат да се развиват и това показва ясно нашите приоритети", заключи Сергей Станишев.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com