Петък,

Станишев: Не сме държавата, която в Европа да подритват

От: Администратор -
1204
Станишев: Не сме държавата, която в Европа да подритват
A
A
A

Търговище. „България сега е с нови сили и значение в Европа. Неслучайно за 2 дни двамата кандидати за президент на ЕК от двете най-големи политически семейства Мартин Шулц и Жан Клод Юнкер, посетиха България". Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на откриването на предизборната кампания в Дома на културата в гр. Попово.

Станишев подчерта, че вече България не е малка държава, „която както десните в Европа си мислят, може да се пренебрегва и подритва". Според Станишев е важно българите да гласуват на европейските избори, защото дори един депутат повече от социалистите ще има голяма тежест на европейско ниво.

„БСП е единствената партия, която редовно се среща със своите членове и симпатизанти. За 2 години само на мен това ми е 5-та обиколка на страната. За нас е важно да се срещнем с гражданите и да разберем техните проблеми, защото иначе няма как да знаем от какво имат нужда", обясни той.

По думите му подкрепяйки Коалиция за България, това е заявка за подкрепа към правителството, а то за повече от 300 дни е приело повече от 300 мерки. „Правителството на Орешарски за много кратко време свърши много конкретни неща. Тази седмица в Бургас има изнесено заседание на МС и се приемат всички необходими постановления и решения, за да може да стартира специална програма за младежка заетост, а тя е от значение за младите хора в България", обясни той. Станишев допълни, че младежката безработица в България е много висока.

„Тази програма преди 2 години изглеждаше невъзможна. Тогава аз като лидер на европейските социалисти инициирах кампания срещу младежката безработица с настояване да има специални мерки, специални европейски програми за младежка заетост. Първоначално ни се смяха и мнозина не вярваха, че можем да постигнем нещо конкретно, защото кампании и протести има много навсякъде в Европа, но ние с подкрепата на депутатите-социалисти от ЕП и премиерите-социалисти, които се разраснаха като семейство, пробихме и постигнахме от януари тази година решение за 6 млрд. евро за специални програми само към младежка заетост.

100 млн. се полагат на България", допълни той. По неговите думи от май месец тази програма стартира и в България, за да може младите хора да получат образование и квалификация и субсидирана заетост за определен период от време, „да стартират в живота, да видят в реалната икономика и бизнес как могат да се развиват и това показва ясно нашите приоритети", заключи Сергей Станишев.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички