Станишев: Дивизиева е комплимент за правителството

Станишев: Дивизиева е комплимент за правителството | StandartNews.com

София. Голям комплимент за правителството е присъствието на Мария Дивизиева като началник на премиерския кабинет. „Бих искал да има много повече хора в българската държавна администрация като нея, защото тогава нашата държавна администрация щеше да е много по-близо до това, което хората очакват". Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в пред бТВ.

Той отрече слуховете за предстоящи промени в кабинета. По думите му спряганата за отстраняване д-р Таня Андреева е „компетентен министър, много сърцат човек, много я боли за здравеопазването" и след изборите тя ще трябва да представи цялостен проект за реформа в сектора.

Станишев подчерта, че очаква „повече политичност" от министрите в кабинета „Орешарски", които били „добри експерти". Той предпочете да не коментира как се справя финансовият му министър в ролята на премиер извън това, че „постига резултати с много по-разнебитена държава".

По думите му най-тежкият момент от мандата на правителството за него лично е била обсадата на парламента с емблематичния бял автобус. „Изпитвах реален страх дали тези хора – имаше министри, синдикалисти и депутати, няма да бъдат пребити", сподели Станишев. Той беше категоричен, че никога не е мислел за подаване на оставка.

Станишев заяви, че Коалиция за България ще се бори за това да стане първа политическа сила на изборите за евродепутати. Той изрази увереност, че вотът няма да доведе до следващ – предсрочен, за български парламент.

По думите му ГЕРБ са показали в кампанията си само, че „пак ще построим магистрала и пак ще затегнем коланите". Според Станишев, левицата желае радикална промяна в ЕС, защото „за десните е важна само макрокартинката и да се харесат на партньорите си в Европа".

„Има състезание между две виждания за България и Европа", каза соцлидерът и подчерта, че всички партии, освен БСП и ГЕРБ са периферни.

Станишев каза, че симпатизантите са поискали от правителството да продължи още по-категорично курса на социално размразяване, реиндустриализация и по-бързи плащания към бизнеса.

На въпрос откъде ще дойдат парите, той отговори: „България и в момента има един от най-ниските бюджетни дефицити и един от най-ниските публични дългове. Проблемът е, че трябва да се вкарат повече ресурси в развитие, в икономика, в създаване на работни места и това прави правителството на Орешарски".

Лидерът на БСП заяви, че сегашното управление може да не е базирано на коалиционно споразумение, но има твърда основа – програмата на правителството (в която влизали повечето предизборни обещания на КБ). Според Станишев, левицата и „Атака" имат фундаментални идейни различия, но депутатите от партията на Волен Сидеров участват в работата на парламента, което им е работа.

„Само някой, който не разбира нищо от управлението на държавата, може да каже, че Доган управлява България", видимо раздразнен Станишев отговори на въпрос за ролята на почетния председател на ДПС в политическия живот у нас.

Мария Дивизиева, бивш зам.-министър на държавната администрация по времето на тройната коалиция, се оказа замесена в скандала с измами по европроект, заради който шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов получи 4 обвинения.

Според прокуратурата, Дивизиева е съветвала Пенгезов и шефа на военно-апелативния съд в столицата как да заобиколят закона за обществените поръчки и да дадат сумата на определени IT специалисти без да изпълнят обществена поръчка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай