Събота,

Спор за тока преди изборите (ОБЗОР)

От: Администратор -
984
Спор за тока преди изборите (ОБЗОР)
A
A
A

ГЕРБ иска парламентът да се събере в сряда

Решението за създаване на комисията "Плевнелиев" да бъде обявено за противоконституционно. Това поискаха от ГЕРБ днес, като внесоха искането си в Конституционния съд. Според парламентаристите основният закон е категоричен - Народното събрание не може да разследва държавния глава. Под искането се подписаха 71 депутати от ГЕРБ.

"Считаме, че са нарушени, освен принципа за разделение на властите, и принципа на правовата държава, тъй като нееднократно Конституционният съд се е произнасял, че Народното събрание не може да изслушва държавния глава под какъвто и да е повод", поясни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. Според нея от дебатите в пленарната зала на осми май, когато бе създадена комисията, е станало ясно, че целта й е ясно заявена - да разследва държавния глава.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ ще внесе официално вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски" в сектор "Енергетика" в петък. От партията обясниха, че все още не са получили разчетите на НЕК. "Онзи ден е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът още не бил готов. На депутатите обаче които изискват информация кабинетът е длъжен да я предостави", посочи лидерът на партията Бойко Борисов. По-късно той връчи над 100 членски карти на новоприети членове в Перник. Над 30 са и подадените молби от симпатизанти на ГЕРБ за членска карта, които се обработват и предстои да бъдат издадени.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com