Следят вота с код

Следят вота с код | StandartNews.com

Карат избиратели да маркират няколко преференции, за да докажат гласуване

Нова схема за контролирано гласуване лъсна броени дни преди изборите. Тя става възможна благодарение на преференциалния вот, който депутатите приеха в началото на годината.

За готвената система алармира червеният депутат Георги Кадиев във Фейсбук страницата си. Народният избраник подробно разяснява какъв е методът. Вратичката за контролирания вот е в това, че ако в една бюлетина се отбележат няколко преференции вместо една, тя остава валидна, като се зачита само вотът за съответната партия. Благодарение на това изобретателни търговци на гласове веднага са измислили и новата схема за действие. "Плащате на дадена група избиратели да гласуват за вашата партия в секция Х, като ги задължавате да задраскат преференциално например 7, 9 и 14. После следите дали там има толкова бюлетини със същия "пин код" или са ви излъгали", обяснява Кадиев във Фейсбук. Според него това е жалко, защото преференциалното гласуване е добра идея. "Неговата цел не е контролиран вот, а възможността да избереш фаворита си в дадена листа и да накажеш партийната номенклатура", добавя той.
Това обаче няма да е единственият начин за контрол на вота на тези избори. Наред с иновациите остават актуални и традиционните схеми.

Два дни преди евровота в Старозагорско цената за един глас върви между 50 и 70 лв., твърдят в ромските махали. По селата хората скланяли на 40-50 лв., но в областния град мизата е стигнала до 70 лв. На някои места обаче се оплаквали, че десетниците са готови да им броят предварително само половината от уговорената сума. Другата част "избирателите" щели да получат след анализите на резултатите в секциите. За по-сигурно обаче се заснемала зачеркнатата бюлетина в тъмната стаичка с GSM-а.

Далече по-евтини се оказват ромските гласове в Благоевградско. В момента те вървели от 20 до 50 лева. Някои мургавели пък се съгласявали да задраскат "правилното" квадратче и срещу обещания за включване в програмите за временна заетост на социалното ведомство или срещу цимент и баластра, за да си построят къщи. Наскоро в Сандански плъзна слух, че се купуват гласове в ромската махала на града срещу платени сметки за ток. "Едно момче призна, че е получил 150 лева, за да се разплати към Енергото", твърди един от неформалните ромски лидери в града. Според него всяка партия, която усети, че губи изборите, развързва кесията и плаща повече.

Между 50 и 100 лева е мизата за глас в Бургаско. Търговията обаче все още не е започнала. В момента вървят само преговори, предимно в ромските махали. А плащането ще става в деня на вота. "Има хора, които са съгласни на 50 лева, а други искат поне 80 или 100", довери един от циганските тартори в бургаския квартал "Комлука". Той категорично отказва да назове партиите, от които е получил оферти. Най-модерната схема за контролиране на вота е тази със застъпници и наблюдатели. В Бургас се знае, че много от партиите вече са се подсигурили с по 5 наблюдатели на секция. На практика това са хора, които ще следят за интересите на дадена партия, въпреки че официално не би трябвало да са обвързани. Предполага се, че всеки един от тях ще донесе допълнително по 3-4 гласа от семейството си или от приятели. Застъпниците ще получават между 50 и 80 лева в деня на вота, говори се, че приблизително толкова е мизата и за наблюдателите.

Разрешават наздравици само на сватби в Плевен

В изборния ден плевенските сватбари ще могат да пият алкохол. Със заповед на кмета на града проф. Димитър Стойков е забранена продажбата на спиртни напитки на 25 май. Ветото обаче не важи за заведения, в които ще се провеждат сватби, кръщенета, както и за търговците на едро. Една подвижна секция ще има в Плевенско в изборния ден. Tя ще е в сeло Николаево. За сметка на това в областния град ще има шест секции за избиратели с увреждания. Те ще са в читалищата "Интелект", "Яворов" и в 3 клуба. Кметът на Шумен Красимир Костов пък забрани венчавките в неделя. Той пусна заповед, с която не разрешава масово струпване на хора в деня на евровота. Костов нареди на управата на ритуалния дом в града да предупредят за промените евентуалните мераклии да минат под венчилото.

Пощальони агитират за партии

Пощальоните по селата раздават агитационни материали на партии преди изборите. За това сигнализираха селски кметове. Дипляните се давали при плащането на сметки и получаването на пенсии от хората. От добричкия клон на Български пощи потвърдиха пред "Стандарт", че се раздават такива рекламни материали. Практиката била наложена от централата на държавното предприятие. "Имаме писмо, с което ни задължават по силата на сключен договор с "Български пощи" да извършваме безадресна доставка до домашни пощенски кутии", обясни Данаил Енев.

Топят за деца в кампанията

Сигнали за използване на деца в предизборната кампания е изпратил пернишкият общественик Вихрен Матев. По този начин той за пореден път приканва политиците да осъзнаят, че малчуганите не са "партийно богатство". Този път злоупотребата с тях е извършена със снимки във Фейсбук. Последният кандидат в една от партийните листи решил да се представи като защитник на правата на децата. Затова политикът преработил логото на партията си, като включил в слогана думата "деца". Освен това на личната си страница във Фейсбук публикувал снимки на хлапета, които държат самоделни плакатчета, че го подкрепят в изборите. За използването на деца в кампанията са пратени сигнали до Държавната агенция за закрила на детето и ръководството на Национална мрежа за децата.

Гласуват в кръчми и къщи

В магазини, къщи и кръчми ще гласуват не малко от избирателите в Кърджалийско. Няколко от секциите в общините Джебел и Момчилград ще бъдат разположени в частните имоти, като част от тях са заведения, защото училищата отдавна са затворени. В някои от тях няма дори ток и вода. На последния парламентарен вот секционната избирателна комисия в село Калинка бе в местния магазин, но вотът протече безпроблемно, уточниха от районната избирателна комисия в Кърджали.

Много по-зле обаче се оказаха обитателите на единствения женски затвор у нас. Лишените от свобода в Сливен засега дори няма да имат избирателна секция в неделя. Причината е, че зад стените няма 20 жени, които са без присъда и имат право на глас. За разлика от тях около 30-40 души от варненския затвор са с право на глас и там ще има секция. В морската столица секции ще има и в дома за стари хора "Гергана", във Военноморска болница и в УМБАЛ" Св. Марина".

В Старозагорско секции също ще има, но в тях бюлетини ще броят 80-годишни баби и дядовци. Най-възрастният член на избирателна секция е чирпанлията Цоньо Славов - той на 6 юни ще навърши 87 години. Негови връстници има в още 5 общини - Стара Загора, Казанлък, Раднево, Мъглиж и Братя Даскалови. Дядовци и баби се срещат дори сред шефовете на избирателните комисии.

В Перник пък масово подменят членовете на секционните избирателни комисии. Почти всеки ден Районната избирателна комисия заседава по заявления на партии и коалиции за промени.
На изборите за Европарламент у нас в село Преселенци ще гласува и един британец. Въпреки че в околните села има и други чужденци, засега само той е изявил желание да отиде до урните.

В Благоевградско кметският наместник на симитлийското село Сухострел ще бъде шофьор на трима от четиримата му жители по изборите. Селото се намира на цели 30 км от общинския център Симитли и дотам може да се стигне по черен път само с високопроходим автомобил. В Белоградчишко пък жителите на 4 села ще гласуват на едно място. Общината ще осигури транспорт за всички желаещи да упражнят вота си.

Спецавтомобил кара инвалидите

Специален автомобил ще осигури старозагорската община, за да се извозят до урните хората с трайни увреждания. Колата ще бъде на разположение на всички, които желаят да я ползват от 8 до 16 часа в изборния ден. Заявки ще се приемат на тел. 042/614 614. Хората с физически недъзи щели да могат да гласуват в 19 избирателни секции, до които има улеснен достъп за инвалидни колички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай