Милка Александрова-Бучи: Какви бижута се носят

Въображението превръща камъните в произведения на изкуството, коментира стилистката с академична титла

Милка Александрова-Бучи: Какви бижута се носят | StandartNews.com

В произведения на изкуството трансформира камъните Милка Александрова-Бучи - дизайнерката с академична титла. „Бижутата на сезона са едри, много едри. Носят се корали, тюркоази, аметисти, смарагди, перли, лазурити, нефрити.

Сред най-екстравагантните са натуралните творения – примерно от бразилски семена и костилки, които са толкова ефектни, че приличат на мъниста. Различните комбинации придават виталност и енергия.

Пискюлите са „последен писък“ – те припомнят за децата на цветята, за Удсток, за волните страсти, за свободната любов. Неслучайно флоралните десени са навсякъде - усещането е като за джунгла, за гора, за морски бряг. Тюрбанът е голям хит – в идентична палитра. Щампите му могат да бъдат като тези на чантата и сандалите, цялостният аутфит е с аромата на Куба“, коментира Милка Александрова, за която багрите в облеклото и в аксесоарите са от ярки, по-ярки: синьо и зелено, корал и циклама, жълто и оранж.

Малко преди модата в столицата да се „затвори“, дамата участва във фешън шоу в залите на Чешкия център, провокирано от 20 възпитаници - бакалаври и магистри, на празнуващата 20 години специалност „Мода“ в Художествената академия. Авторите представиха 20 авторски силуета и 20 уникални концепции в съвременни визии и функции,  подчинени на все по-променящия се феномен, наречен мода. Неписаното мото на събитието беше „Дрехата като скулптура“ – по името на творението на Милка Александрова-Бучи, която е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.  „Въображението превръща дрехата в артефакт, често пренебрегвайки конструктивните и функционални норми, за да създаде изцяло нови форми - геометрични, аморфни, въздушни или флорални, различни в своите послания и причини за съществуване. Скулптури, за които ограниченията са неприемливи“, казва дамата, която има и серия от награди от родния фешън график.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай