Четвъртък,

Мария Габриел се срещна с пчелари в Поморие

От: Администратор -
890
Мария Габриел се срещна с пчелари в Поморие
A
A
A

Бургас. Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ се срещна с пчелари и представители на земеделския сектор в Поморие. На дискусията, свързана с развитието и възможностите пред двата сектора, присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, народните представители от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева и Диана Йорданова, общинският координатор на партията в града Адам Адамов, общински съветници от ГЕРБ. Срещата се проведе в конферентна зала на Здравница „Сан Марина" в морския град.

„Гордея се, че заедно с вас и вашата помощ, за новия програмен период 2014-2020 г. успяхме да договорим над 2 млрд. лв. директни плащания повече от предишните години. Това е голям успех на фона на намаляващия европейски бюджет за други страни и се осъществи благодарение най-вече на правителството на Бойко Борисов и работата ни в предишния мандат на Европейския парламент", заяви Мария Габриел.

Тя коментира, че предизвикателствата, които очакват България и по-специално сектор „Пчеларство" през следващия мандат на европейския парламент са много. Едно от най-важните неща обаче е програмата за селскостопанска политика, която остави извън обхвата си хиляди пчелари.

„Факт е, че в нито една европейска държава няма директни субсидии за пчеларите. В следствие от проведените срещи и по инициатива на българските пчелари, този въпрос беше повдигнат и приет в Комисията по земеделие, след което и при гласуване в пленарна зала на Европейския парламент. При преговорите обаче, Комисията и Съвета не приеха предложението на Европарламента за схема за субсидия на пчелно семейство. Това е кауза, за която ще продължа да работя", категорична бе Мария Габриел.

Други теми, които присъстващите обсъдиха, бяха необходимост от повече европейски средства за научни изследвания на пчелите, за борба с болестите по пчелите, за опазване на пчеларството и за обучения на млади пчелари.
Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ изрази своите притеснения относно това, че България все още не е представила своята стратегия за развитие на селските райони, а очакванията й са това да стане в кратки срокове и то след широка публична дискусия. Тя припомни, че благодарение на нейн доклад и усилената й работа като евродепутат, от 22 март за България и за още 12 страни отпадна визовия режим за Обединените арабски емирства (ОАЕ).
Представители на пчеларския бранш в Поморие бяха подготвили и дегустация на различни видове мед и пчелни продукти. Сред присъстващите бе помориецът Георги Гочев - Пчелар № 1 на България за 2011 г. Пчеларят от Несебър Кирил Киров, който е първият носител на званието „Пчелар на България", основано през 1999 г., благодари на Мария Габриел за работата й в подкрепа на пчеларството и успешното управление на ГЕРБ за развитие на сектора.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички