Експерт по всичко

Експерт по всичко | StandartNews.com

Томислав Дончев работи с европрограми от 10 години

Живея толкова бързо, че се притеснявам на колко години съм всъщност. Така определя битието си Томислав Дончев. Животът му е низ от предизвикателства. Занимавал се е с какво ли не - от учител по психология, редактор в радио, кмет на община Габрово до министър по управлението на средствата от Европейския съюз. Повече от 10 г. е работил по програми, свързани с европейските фондове. Заради безспорните си качества като експерт и лоялността към партията той бе определен за водач на листата на ГЕРБ за евроизборите.

Томислав Дончев е зодия Лъв. Роден е на 6 август 1973 година в Габрово. Учи в природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев". Във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" завършва журналистика и стопанско управление.

Работата му е вплетена с личния му живот - трудно разграничава едното от другото. През малкото си свободно време "изпуска парата" с катерене - в Рила, Пирин, Стара планина, Витоша. За него това е най-сигурният и добър начин човек да се зареди положително и да се отърси от негативната енергия. Изкачвал е най-високите планински върхове в България, даже по няколко пъти. В семеен план Дончев е горд татко на 9-годишния Алекс и истински щастливец с жената до себе си - Светлана. Тя е по-малка от него, работи в Българска стопанска камара. Заедно са вече от 10 години, но поради натоварения и динамичен живот, който и двамата водят, не са успели да сключат брак. "Светлана е страхотна, тя е най-добрият ми съветник. Винаги е до мен", казва Томислав. Има лошия навик да чете по няколко книги едновременно, като ги препрочита по 5-6 пъти. Такъв е случаят с "Приключенията на добрия войник Швейк" на Ярослав Хашек. Има неприкрита слабост и към Достоевски, а относно музикалните си предпочитания казва: "Имам сложна и търсеща личност. Не се ограничавам в един музикален стил. Харесвам стар хард рок, рускоезична музика."

"Случвало ми се е да водя изключително тежки преговори - например с Европейската комисия или с Кралство Норвегия (когато договаряхме Норвежката програма), преговори, които могат да се окачествят като успешни, но за не по-малко предизвикателство и постижение считам, ако съм успял да убедя жена от малко планинско село, че това, което правя, има смисъл и че съм истински", коментира Дончев.

Според него едно от най-трудните неща е човек да анализира сам себе си. Ако се води по коментарите и оценките на другите, положителните и отрицателните му качества са упоритостта и инатът. Може да мисли, следвайки няколко различни гледни точки. "Много е важно, когато разсъждаваш по конкретен проблем, да успееш да го погледнеш от различни страни", категоричен е политикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай