ЮЗУ става част от Балканска асоциация

ЮЗУ става част от Балканска асоциация | StandartNews.com

Благоевград. Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски"- проф. д.н. Иван Мирчев посети град Одрин, Турция, където подписа меморандум за учредяване на Балканска асоциация на университетите (BUA). 34 висши учебни заведения от 12 държави, сред които България, Хърватия, Румъния, Сърбия и Словения, подписаха меморандума. Домакин на събитието беше Тракийският университет в Одрин.

На срещата бяха обсъдени проблеми във висшето образование и участието на университетите в съвместни проекти. Целите на асоциацията са да се определи обща водеща визия за бъдещето на университетите, библиотеките и научните центрове на Балканите, да се подобри междукултурният диалог, да се предоставят възможности в разработването на методите и техниките за повишаване на ефективността на научните изследвания, да се организират програми за обмен на академичния състав и на студентите, да се организира обучение на балканските езици, да се образува комуникационна мрежа, която ще даде възможност за обмен на знания между университетите и други важни дейности.

"Имаме много добри възможности за осъществяване на тези цели, използвайки сътрудничеството между нашите университети. Смятам, че най- важните полета на нашето бъдещо сътрудничество са образованието, науката и културата. Защото, превръщайки всички цели във факт, ще постигнем голям успех в задълбочаването на образователните системи в университетите от Източна Европа, ще разширим научните области и знанията си в културен аспект " подчерта в Одрин ректорът Иван Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай