Япония учи безплатно български студенти

Япония учи безплатно български студенти | StandartNews.com

Самолетни билети за Япония получиха от посланика Такаши Коидзуми осем млади българи в салона на посолството. Те заминават за Страната на изгряващото слънце като стипендианти на японското правителство за една, две или повече години в момент, когато в Япония започват празниците на цъфтящите вишни. Преди това обаче са издържали с висок успех изпити, в които са участвали стотици кандидати. Вече 22 години Япония инвестира във висшето образование на наши талантливи млади хора. Досега на обучение там са били 462 български младежи и девойки.

България е една от страните, които получават най-много стипендии от Япония. Стипендиите не бяха намалени, въпреки че след разрушителното земетресение и цунами преди три години страната изпитва финансови трудности. Нашите младежи, които се обучават в престижни японски вузове, са напълно финансово обезпечени от японското правителство, не плащат такси и пътни разходи.

Японски учени казват, че специализантите от България са изключително способни. Те се обучават по множество специалности. Някои от тях стават докторанти и нерядко започват работа като преподаватели в японски университети или като специалисти в японски компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай