Янка Ангелова сменила медицината с черната дъска

Янка Ангелова сменила медицината с черната дъска | StandartNews.com

 

В класната стая трябва да си първо човек, казва преподавателката

Янка Ангелова не сбъдва детската си мечта да стане лекар. За радост на учениците, които обучава и възпитава. Възпитаниците на Езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград доказаха, че тя за тях е нещо повече от учител. И я избраха за "Любим учител" в инициативата на в. "Стандарт" и МОН.

"Страхотно е това признание за мен. Оценката на децата ми дава сили и самочувствие да продължа по пътя си в тази професия. Най-важното е, че не съжалявам, задето смених медицината с математика. Връзката, общуването с интелигентни млади хора ме зарежда с позитивна енергия", признава любимката на гимназистите в благоевградското елитно училище. Спомня си, че в десети клас сменила своите приоритети. Математиката бавно, но сигурно изместила биологията и химията. Родителите й приели без никакви резерви нейния избор. Янка записала да следва "Математика" в Югозападния университет "Неофит Рилски". Наложило й се да носи две дини под една мишница ама само какви - знанието и любовта. Омъжила се, когато била във втори курс, синът й Стоян се родил година по-късно -през 1992-а. Но не прекъснала образованието си.

Учела с още повече хъс, за да успее и да се реализира след вземането на дипломата. Започнала трудовия си стаж на учител в село Бело поле, макар и само за един срок. През 1997 г. отишла в Осмо СОУ в областния център. "Да си учител е призвание и това не е поза, а истина. Защото от теб зависи бъдещето на десетки, но стотици деца. Не трябва само урокът да е приоритет. Често учениците имат проблеми, те не търпят отлагане. В класната стая си оставаш първо човек, а после преподавател. Разговарям с тях като равен с равен, но в същото време дистанцията я има, за да има дисциплина и добър учебен процес. Много важно е да те чувстват като приятел и да ти имат доверие, да споделят с теб", разказва педагожката.

Ангелова преминава и през криза в кариерата си. За 1 г. е на борсата, след като през 2010 г. е съкратена заедно с колеги заради демографския срив и липсата на деца. Не крие, че моментът бил доста тежък за нея, но не се предала. Година по-късно е назначена в Езиковата гимназия. "Тук повечето деца са на "ти" с езиците и на "вие" с математиката.

Някои я смятат за противна и сложна наука

Моята мисия е да им докажа, че това не е така. С търпение, воля, обяснения и достъпен език успявам да ги убедя в противното. И да заобичат задачите. Максимално съм толерантна с тях и те го оценяват", казва учителката. Водещ принцип в работата й е: "Винаги можеш да намериш нещо, което ученикът не знае в математиката, важно е да намериш това, което знае". Поощрява всеки, който полага усилия и напредва в ученето. Проявява разбиране и уважение, учениците го усещат и отвръщат със същото. Затова има и резултати. Преди време десетокласник едва кретал по предмета й. Само за 2 г. преобърнала представите му и след 12 клас абитуриентът кандидатствал в Техническия университет с... математика. Неин ученик в 11 клас пък стигнал тази година до Националния кръг на олимпиадата. "Такива резултати топлят всеки учител, стимулират го да работи още повече, да се усъвършенства непрекъснато. Признателността на децата може да те накара да направиш чудеса. Това осмисля нашите усилия и труд. Но има много неща, които да се променят в образованието.

Превърнали сме се в оператори на бумащина

само пишем, вършим несвойствени дейности, които ни уморяват. А е необходимо да се съсредоточим в същинската си работа и призвание", убедена е Янка Ангелова, която подготвя и кандидат-студенти. Само два часа седмично математика в 11 и 12 клас не са достатъчни, затова дава допълнителни консултации, често остава да работи с ученици, които се нуждаят от повече време, за да разберат задачите.
Вкъщи също се чувства комфортно и в свои води. Вече 27 г. са заедно с нейния съпруг, но не са си омръзнали. Обичат да ходят на море през ваканцията. Лятото най-добре си отдъхва с книга в ръка и край морските вълни. Преди време редовно ходела на фитнес, но сега е сменила тренировките в залата с разходки сред природата. Синът й Стоян завършил тази година семестриално "Стопанско управление" в ЮЗУ. Сега си търси работа по стажантските програми в София. "Времето за мечти леко отмина

Но имам поне три желания

Да сме здрави всички в семейството. Да се чувствам все така удовлетворена и щастлива от работата си като учител по математика. И последното - синът ми да се реализира в област, в която той иска. Нека само да му харесва работата, да не му е бреме. Защото добре свършената работа, която вършиш от сърце, осмисля живота ти. Знам го от опит", твърди математичката, която стана "Любим учител" на благоевградската езикова гимназия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай