Вузовете с лицеи

Връщат някогашното ТНТМ, ще издирват таланти с европари

Вузовете с лицеи | StandartNews.com

София. Университетите ще бъдат насърчавани с европари да създават лицеи, като "осиновяват" техникуми, които имат техния профил. Това стана ясно от представянето на новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", по която България ще получи 508 млн. евро. Едва 172 млн. от тях обаче ще отидат за наука. По-голямата част са насочени към политики в образованието.

Една от тях е свързването на образованието с университетите и местния бизнес, съобщи просветният зам.-министър Иван Кръстев. Идеята е да се финансират проекти, в които бизнес, университет и професионална гимназия да създадат тристранно партньорство, като техникумът се превърне в нещо като лицей към вуза. Учениците ще слушат лекции от професорите още в клас и ще карат практика в лабораториите на университета и цеховете на фирмата. Засега това са още идеи, които се обсъждат, каза Иван Кръстев. У нас и в момента Техническият университет има две такива училища. Евросредствата ще заплащат и пилотното въвеждане на дуалното обучение, при което децата са два дни в клас и три - на работа.

Освен това с европари ще бъде възстановено и позабравеното от соца ТНТМ. В тогавашното движение за Техническо и научно творчество на младежта се търсеха таланти между учениците. Идеята сега е същата - чрез извънкласни форми включително и в университетите да бъдат откривани младите таланти още от детска възраст. С европари ще се плащат и заплатите на младите учители, като директорите ще получават субсидия, ако назначат педагог директно от студентската скамейка. С пари по програмата ще се финансира и целодневното обучение на децата до 7-и клас, което ще влезе поетапно до 2020 година.

Абитуриентите на изпит по математика

Всички абитуриенти ще бъдат сюрпризирани с изпит по математика след Нова година. Това стана ясно от думите на просветния министър проф. Анелия Клисарова. Изпитът ще бъде с външно оценяване, но не е матура, поясни тя. Децата ще се явяват на него анонимно и оценки няма да им се пишат. "Идеята е да направим анализ на нашите учебни програми, да видим къде бъркаме и как да подобрим нещата", поясни министърът. Поводът са резултатите от международното оценяване PISA, които показаха, че 43,8 на сто от българчетата в осми и девети клас владеят математика дотолкова, че могат само да си сметнат рестото в магазина.

Десетки ученици ще се окажат без почивка в събота и неделя заради необходимостта да си отучат почивните дни около Коледа. Заради това МОН обяви съботата - 14 декември, за учебен ден. В същото време обаче това наложи две олимпиади да бъдат преместени в неделя, като едната ще се проведе сутринта, а другата следобед. Междувременно учители по информатика скочиха срещу проектите за учебни програми, в които часовете по информатика - по един час в 8-и и 9-и клас за целия гимназиален етап.

Сменят с круши "пресоленото кебапче"

За да няма повече недоразумения, задачите по математика ще са само за ябълки и круши. Така зам.-шефът на математическия съюз проф. Николай Николов коментира казуса с алгоритъма от турнира "Иван Салабашев". Той се опита да омаловажи конфуза: "Не искам да питам дори за бонбони, защото утре родителите ще кажат, че караме децата да ядат нездравословно. Доц. Ивайло Кортезов може би малко е "попресолил кебапчето".
През това време продължиха да излизат скандални текстове от математическите задачи за деца. Четвъртокласници решавали условия: "В междучасието всяко момиче от класа нанесло в дневника по 8 шестици, а всяко момче по 13 двойки. В началото на часа учителката преброила общо 140 нови оценки. Колко са учениците в този клас?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай