ВСУ стана на четвърт век

ВСУ стана на четвърт век | StandartNews.com

Варненският свободен университет навлиза в своята 26-годишнина.

 „Това е не само повод за празник, не само за равносметка на изминалото време, а по-скоро за поглед към бъдещето. А бъдещето е изпълнено с много предизвикателства, с много динамика , защото висшето образование вече започва да се реализира в една нова среда, започва да се реализира в среда изпълнена с много различни партньори". Това заяви доц. д-р Елеонора Танкова, декан на факултет „Международна икономика и администрация", цитирана от БГНЕС.

 „Тези предизвикателства задължително трябва да поставят въпроса за преосмисляне на това и по какъв начин и как университетите трябва да осъществяват своята дейност. Това наложи и нашия поглед да бъде насочен към това да намерим правилния и най-добре работещ образователен модел. Модел, който да отговаря на тези нови предизвикателства на все по-голямата дигитализация , интернационализация на средата в която се осъществява образованието", каза Танкова.

Според нея разбирането за един такъв нов модел се основава на това, че той трябва да бъде в много голяма степен ориентиран към нуждите на студентите, а нуждите в момента са много различни от това, което бяха те преди пет-десет години. „Младите хора все повече получават достъп до информация от източници, които не са само в образователната институция, те са в море от информация потънали ежедневно. Ние трябва също да им предоставим онези умения и знания които най-правилно да ги подготвят , да се ориентират в това море от информация, да притежават знания и умения, да могат да селектират, да могат анализират, да бъдат креативни и това да им гарантира една устойчива успешна реализация", каза още тя.

Новият проект на Варненския свободен университет е свързан с използването и употребата на една платформа, в която ще се концентрират образователни и нови образователни практики и текущите добри практики в университета за връзка между студенти ,преподаватели и експерти от практиката, ще се разширят в една широка международна среда чрез настоящата платформа SmartFuture.

В нея различните участници, обучаеми преподаватели, експерти и работодатели ще имат грижата да участват активно от собствените си профили с цел да генерират съдържание, да участват в дискусионни форуми, да участват свързано с останалите участници в различни дейности и да постигнат една обща цел за генериране на ново знание , която ще бъде от полза за всички, заяви доц. д-р Галина Момчева, ръководител катедра „Информатика и икономика

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай