Всички класици под ножа на експертите

Подхванаха и Яворов - представил младежите като неразумни

Всички класици под ножа на експертите | StandartNews.com

София. Докладите на експертите всъщност не препоръчват включване или изваждане от учебниците на определени автори. Те обаче са пълни с критики за определени текстове или цитати, които според тях изискват допълнителни пояснения или замяна с по-подходящи примери.

Така например експертите искат допълнителен коментар към "Една българка", защото в текста турците били представени като зли и кръвожадни, или направо убийци.

Съветът към авторите на учебника е да се съсредоточат върху моралните качества на баба Илийца и да не говорят негативно за поробителите.

Сходни препоръки има и за "Опълченците на Шипка", защото "авторите не са направили разграничение между историческите събития и съвременните стереотипи". Под ножа минава дори урок върху Яворовите "Заточеници", защото младежта била представена като неразумно действаща.

В Йовковия разказ "По жицата" пък младостта била свързана с мъката. Трябвало да се направи разграничение между миналото и съвременното състояние на нещата. Естествено, върхът на докладите е текст, за който "Стандарт" вече писа - Левски е нарушител и османската полиция просто си върши работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай