Връщаме учени от чужбина с евросредства

Връщаме учени от чужбина с евросредства | StandartNews.com

Пари за висше само на топвузовете

Държавата ще свива парите за висше образование за вузове, чиито специалности имат нисък рейтинг. Целта е до 2020 година само първите 4-5 университета, които преподават дадена специалност, да получават финансиране, обясни просветният министър Румяна Коларова.

В момента например икономика се изучава в 24 вуза и за всички тях се харчат пари "на калпак". В бъдеще само първите няколко ще бъдат дотирани. Останалите вероятно ще могат да минат на платен прием или да закрият специалността. От 2016 година пък ще бъде спряно утвърждаването на прием в специалностите, които са на последните места по рейтинг, предвижда стратегията за висше образование. Коларова заяви също, че ще се премахне специалността професионален бакалавър. "В момента всички колежи са подали молби да станат университети", допълни тя.

Общо 1,37 млрд. лева ще получи страната ни по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", стана ясно още вчера. За наука ще отидат 546 млн. лева от тях, като значителна част ще бъде концентрирана в три или четири центъра за върхови постижения. В тях ще се прави голямата наука, но за да бъдат определени те, трябва да преминат през международна оценка. Това могат да бъдат отделни университети или консорциуми от вузове, като учените там вероятно ще получават по-високо заплащане чрез участието си в проекти. Европарите ще помогнат да върнем в тези центрове и наши учени от чужбина, които да правят научни разработки тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай