Висшисти зад щанда

Висшисти зад щанда | StandartNews.com

Физиците на СУ и растениевъдите от Пловдив са най-добре подготвени

Бизнесът не търси кадрите, завършили 39 специалности в родни университети

Скъсаната връзка между университетите и пазара на труда е проблем не само за хората, които не могат да си намерят работа, но и за бизнеса. "Няма работа за хората, но няма и хора за работата" е вероятно най-често повтаряната мантра от браншовите организации по повод на това, че университетите не дават добра подготовка, която да даде летящ старт на абсолвентите в реалния живот. Кои специалности се котират най-добре сред работодателите и кои висши училища подготвят най-търсените кадри - отговорите на тези въпроси вече може да даде и рейтинговата система на университетите, подготвена от Министерството на образованието и науката.

Младите физици, завършили Софийския университет, и специалистите по растителна защита от Аграрния университет в Пловдив се ползват с най-висока репутация в очите на работодателите. За да бъдат измерени тези данни, са задавани въпроси на представителите на браншовете, които наемат специалисти в съответната област. Близо 90% от фирмите, които назначават физици, предпочитат тези, на чиито дипломи е щемпелът на Алма матер. Сред компаниите, които търсят специалисти по растителна защита, 86% предпочитат тези, които са завършили Аграрния университет в Пловдив. Сред най-предпочитаните са и кадрите на НАТФИЗ "Крьстьо Сарафов", специалистите по архитектура и строителство на УАСГ и юристите на Софийския университет. За някои от тези специалности изборът е логичен, защото просто на други места подобни кадри не се подготвят или въпросната специалност е открита между другото, с цел привличане на допълнителна субсидия. В същото време обаче има цели тридесет и девет специалности в конкретни университети, за които нито един работодател не е посочил, че би наел кадри, или хората, които искат специалистите им, са под един процент. В някои от тях все още няма завършили випуски, затова и престижът е равен на нула. Други обаче са посочени от минимално количество фирми в дадената област. С нулев престиж е например туризмът в Аграрния университет. Това поставя сериозния въпрос къде се реализират специалистите от тези висши училища. Рейтинговата система например показва, че само 22% от специалистите по туризъм на Аграрния университет работят на длъжности, където от висшето им образование има полза. 14% от тях заработват доходите си като продавачи. Впрочем значителна част от завършилите туризъм и в други университети си докарват заплати зад щанда - общо 13% от абсолвентите. Специалността икономика например се изучава в над 20 висши училища, но за икономистите на някои от тях работодателите категорично не дават добри оценки. С престиж под 1% в очите на бъдещите си шефове са икономистите от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, Бургаския свободен университет, Аграрния и Шуменския университет, както и тези на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Прави впечатление, че има редица специализирани висши училища, които подготвят отлични кадри в своята сфера, например аграрния сектор и хранителните технологии, но в същото време не се справят с подготовката в специалности, разкрити, за да направят вуза по-атрактивен и да увеличат субсидията му.

Военни и медици най-често използват дипломата си

Рейтинговата система на Министерството на образованието дава и данни какъв процент от завършилите имат възможност да работят това, за което се учили. Оказва се, че в България най-висок процент от работещите по специалността си са хората под пагон. 100% от завършилите "Военно дело" във Висшето военноморско училище се реализират по специалността, със стотни по-малко са процентите при завършилите Военната академия в столицата и Националния военен университет във Велико Търново. На четвърто място по реализация е Академията на МВР. Веднага след тях, както може да се предположи, са медици, стоматолози и фармацевти, следвани от юристите. На опашката са машинните инженери, които завършват Югозападния университет в Благоевград - 4,65%, както и инженерите на Тракийския университет.

Рейтингите обаче показват, че до голяма степен не са верни нагласите, че търсенето на икономисти ще намалее в следващите години. Те все още са най-търсените специалисти, следвани от администратори и машинни инженери. В следващите години обаче се очаква рязко да нарасне търсенето най-вече на компютърни специалисти, стоматолози и спецове по обществени комуникации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай