Понеделник,

Високи стипендии за инженери и агрономи

От: Администратор -
2921
Високи стипендии за инженери и агрономи
A
A
A

Във висшето образование държавата ще се опита да привлече бъдещи кадри с целеви стипендии, които ще бъдат по-високи от тези на останалите студенти. Парите за тях ще дойдат по новата оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж. Те ще заменят досегашните евростипендии, които се отпускаха на студентите от всички специалности с достатъчно висок успех.

Европа обаче не е съгласна парите да се раздават за професии, които не са приоритетни и има пренасищане с кандидати. Заради това в следващите години евростипендии ще има само за онези специалности, които са дефинирани като приоритетни - за които се очаква държавата да се окаже с дефицит на кадри в следващите години. Сигурно е, че една от тези области ще бъдат инженерно-техническите науки. Проучвания на работодателски организации показват, че около половината инженери и техници в момента са над 50-годишна възраст, а младите все по-трудно избират тези специалности.

Става дума не толкова за ИТ сектора, където също има около 10 000 незаети места, а и за машиностроенето, което напоследък малцина студенти избират като по-малко престижно. Такива средства ще бъдат отделени и за студентите по педагогика, тъй като се очаква около половината учители да се пенсионират в следващите 12 години. В последните години вече се забелязва тенденция млади хора да избират педагогика като първо желание, посочиха неотдавна от Софийския университет. Въпреки това обаче вече започва да се очертава сериозен недостиг не само при учителите по езици и компютри, но и при началните педагози. Друга сфера, за която вероятно ще има целеви стипендии, е агрономията.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички