Високи стипендии за инженери и агрономи

Високи стипендии за инженери и агрономи | StandartNews.com

Във висшето образование държавата ще се опита да привлече бъдещи кадри с целеви стипендии, които ще бъдат по-високи от тези на останалите студенти. Парите за тях ще дойдат по новата оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж. Те ще заменят досегашните евростипендии, които се отпускаха на студентите от всички специалности с достатъчно висок успех.

Европа обаче не е съгласна парите да се раздават за професии, които не са приоритетни и има пренасищане с кандидати. Заради това в следващите години евростипендии ще има само за онези специалности, които са дефинирани като приоритетни - за които се очаква държавата да се окаже с дефицит на кадри в следващите години. Сигурно е, че една от тези области ще бъдат инженерно-техническите науки. Проучвания на работодателски организации показват, че около половината инженери и техници в момента са над 50-годишна възраст, а младите все по-трудно избират тези специалности.

Става дума не толкова за ИТ сектора, където също има около 10 000 незаети места, а и за машиностроенето, което напоследък малцина студенти избират като по-малко престижно. Такива средства ще бъдат отделени и за студентите по педагогика, тъй като се очаква около половината учители да се пенсионират в следващите 12 години. В последните години вече се забелязва тенденция млади хора да избират педагогика като първо желание, посочиха неотдавна от Софийския университет. Въпреки това обаче вече започва да се очертава сериозен недостиг не само при учителите по езици и компютри, но и при началните педагози. Друга сфера, за която вероятно ще има целеви стипендии, е агрономията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай