Видин плаща таксите на бедни студенти

Видин плаща таксите на бедни студенти | StandartNews.com

Видин вече е университетски град, обяви гордо при откриването на първата академична учебна година кметът на града Огнян Ценков.

250 млади хора ще се учат във филиала на Русенския университет, открит преди месеци. Общината ще помогне на студентите от социално слаби семейства чрез заплащане на семестриалните такси, съобщи кметът.

Една мечта вече е реалност, изрази радостта си и областният управител Албена Георгиева. Видинските студенти поздрави и присъстващият на тържеството председател на Народното събрание Димитър Главчев. Убеден съм, че университетът ще бъде изключително привлекателен за младежите от този край на България и полезен за развитието на региона. С него са свързани надеждите на повече млади хора да остават тук и да отговарят на нуждите от специалисти в областта на индустрията, транспортната инфраструктура, аграрният сектор, каза той.

Откриването на филиала е плод на петгодишен труд на много хора от университета, държавната и местната власт от Видин, каза ректорът на вуза проф. Велизара Пенчева. Тя обяви, че Русенското висше учебно заведение се утвърждава като университетът на Северна България. Проф. Пенчева подари на професионалната гимназия „Васил Левски", в чиято сграда е настанен филиалът, компютър за обучението на неговите ученици. Благодарностите прие директорът на гимназията Маруся Петрова.

Първата академична учебна година във Видин благослови архимандрит Антим, протосингел на видинския митрополит Дометиан. На многая лета, изпя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай