В V клас ще зубрят по учебника за VII

В V клас ще зубрят по учебника за VII | StandartNews.com

Времето не стига, нужни са 2 г. за добро помагало, твърдят издатели

Учениците в пети клас може да учат история по учебниците за седми. Това намекна просветният министър проф. Тодор Танев пред журналисти. От следващата учебна година децата от първи и пети клас трябва да учат по нови учебни програми, но срокът за написване на учебници по тях се очертава като твърде кратък. Затова има опасение, че помагалата няма да бъдат готови за 15 септември. Танев заяви, че учебниците ще бъдат готови в рамките на закона, като написването им ще стане в седеммесечен срок.

Ако новите учебници за първи и пети клас се забавят заради отпечатването или по други причини, децата могат да започнат годината по старите, но с новите програми. "При всички случаи ще има буквари за първолаците", заяви просветният министър проф. Тодор Танев. Според него дори е възможно част от издателите да бъдат готови с учебниците по-рано. Ако има такива, те ще могат да бъдат и оценени "поетапно" преди края на срока.

Най-големият проблем при ползването на старите учебници се очертава при историята за пети клас. Съгласно новите програми петокласниците вече няма да учат българска история, а праистория и античност. В момента този период се изучава в седми клас. Затова съществува вариант тази година за пети клас да бъдат ползвани "като мостра" учебниците за седми. Тодор Танев

призова родителите да не се притесняват

защото министерството ще даде инструкции кои части от учебниците да се ползват. Той поясни, че употребата им ще бъде в съкратена форма, а и освен това учебникът бил предвиден основно за самоподготовка. Ако се стигне до употребата на учебници за седми клас в пети, ще бъде направена необходимата консултация с учители, синдикати и регионални инспекторати.

Всъщност обаче и по другите предмети програмите предвиждат промени, които няма как да бъдат осъществени със старите учебници. В пети клас например слиза стихотворение от шести, част от фолклора, който се учеше досега, отпада. В първи клас бе предвидено буквите да се учат по друг ред, различен от сегашния, за да започнат децата по-рано с четенето. Сериозни промени има при въвеждането на предприемачеството като част от обучението още в първи клас.

Самите издатели смятат, че е малко вероятно цялата процедура по оценяване и одобряване на учебниците, както и отпечатването им, да приключи до първия учебен ден. Що се отнася до употребата на учебници за седми клас в пети, те са на мнение, че това е възможно, но терминологията, заложена в тях, е била предвидена за ученици от седми клас и вероятно ще затрудни по-малките. "Писани са за две години по-големи деца, а на тази възраст 2 г. са сериозна разлика", казва Никола Кицевски от издателство "Просвета". По неговите думи, за да бъде направен един качествен учебник, са нужни 2 г. Първата - за написването му, а втората - за да бъде апробиран в училище и да се види как бива възприеман от учениците. "В сегашната процедура апробирането на учебниците въобще е отпаднало, а останалите срокове са силно съкратени. Не е реалистично в няколко седмици да се случи и оценяването на учебниците, и тяхното избиране от учителите, както и отпечатването им и доставката по училищата", смята Кицевски. Всъщност краткият срок бе заложен от парламента, който записа в новия образователен закон, че той влиза в сила от новата учебна година за децата в първи и пети клас. Самото приемане на закона обаче силно се забави, като това допълнително съкрати времето за изготвяне на новите стандарти, програми и учебници. След като техните проекти бъдат готови до 8 август, следва процедурата по одобрението им, която е двойно утежнена, защото има два етапа. На първия етап се произнася комисия към МОН, а на втория трябва да се произнесат самите учители за това дали въпросните учебници са пригодни за използване в училище. Всъщност

учителите тук имат участие на два пъти

Веднъж, за да се произнесат по оценяването на учебниците, където могат да харесат няколко от тях, стига да съответстват на стандарта. Втория път вече трябва да изберат само един учебник, по който самите те възнамеряват да работят. Организирането на това допитване и обобщаването на резултатите също отнема време. Едва след това МОН може да изчисли колко учебника от всеки вид са нужни и да посочи на издателите тиражите, в които да ги отпечатат. Проблемът идва и от това, че за първи път броят на учебниците, които могат да бъдат избирани, е неограничен. Това означава, че по някои предмети може да се окажат предложени и десет помагала, като комисията и учителите трябва да изчетат всички тях, за да се произнесат. Това най-вероятно ще затрудни преди всичко началните учители на първолаците, защото те трябва да дадат оценката си за помагалата и учебните тетрадки по всички предмети. Твърде е възможно кратките срокове да доведат до това, на пазара да се появят учебници, които на свой ред да бъдат поправяни.

В ТЕХНИКУМИТЕ

Обучават фермери с трактори от Татово време

Има апетити към имотите на селскостопанските гимназии, призна министърът

Има апетити към имотите на професионалните гимназии, които подготвят работници за селското стопанство, призна просветният министър Тодор Танев. В момента тези училища минават към общините, след като бях към земеделското министерство. По този повод заместник-министърът на земеделието Георги Костов заяви на конференция, че може тези имоти да бъдат направени публична държавна собственост, за да не може никой да ги пипне.

За интереса към имотите на тези училища от хора, "които не са с добри намерения", предупреди и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви обаче, че има и друг проблем при привличането на младите към тази професия - едва 5% от работещите в селското стопанство са осигурени. "След като правата им не са защитени, това се отразява и на избора на професия", посочи Димитров. Той бе категоричен, че прехвърлянето на собствеността на тези гимназии към общините е грешка. Георги Костов обаче заяви, че връзката на тези училища с бизнеса е много лоша. "Образованието не отговаря на изискванията на XX век. Техниката, на която работят, е от 70-те и 80-те години", каза Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай