В Пловдив завърши цял клас отличници

Школото следи децата от малки и специално ги кани в елитната паралелка

В Пловдив завърши цял клас отличници | StandartNews.com

Пловдив. Седмокласниците от пловдивската Математическа гимназия обраха шестиците от националното външно оценяване. Възпитаниците на ОМГ "Академик Кирил Попов" са на първо място по среден брой точки на т.нар. малки матури сред всички училища в България. Първи са както по математика, така и по български език и литература. Така елитното училище се подрежда на първо място от общо 1820 училища в цялата страна.

Паралелката на топотличниците всъщност е само една. Известна е като 7 "А" клас на образцова Математическата гимназия в Пловдив. Децата са изкарали общо 22 отлични оценки от външното оценяване по български език и 25 шестици по математика. На практика това означава, че целият клас се състои от отличници по математика. От тях девет имат пълни шестици. Директорът на гимназията Ивайло Старибратов е категоричен, че зад високия успех не стоят частни уроци и допълнителни занимания. Децата от паралелката поддържат високото си ниво, като участват непрекъснато в олимпиади и състезания по всички предмети. И често обират всички медали.

Много дължат и на преподавателите си, като паралелките от пети до седми клас се водят от специално подбрани учители.
Самият клас е съставен от неслучайни деца. Това са ученици, които преподавателите от ОМГ наблюдават как се развиват до четвърти клас и са ги поканили специално. По думите на директора те са показали най-високи резултати по време на олимпиадите през годините. Класовете обикновено се попълват от ученици от различни училища от Пловдив и региона. По думите на Ивайло Старибратов няма определени школа, които единствено да са ковачници за бъдещите кадри на математическата.

Вече е приключил приемът и за новата паралелка петокласници, които ще се обучават интензивно по математика. Благодарение на точната наука те развивали мисленето си така, че след това били добри по всички предмети. Това обяснявало високите им резултати и по български език. Те обаче са добри и по биология, и по физика и по химия. С каквото и да се занимават, личи солидната им основа, над която надграждат нови знания. В класа, който тази година класира ОМГ Пловдив на първо място в националното външно оценяване, няма един или двама изявени ученици. Всички са с много високо ниво на знанията, затова преподавателите не се наемат да отличат отделни деца. Подчертават обаче, че за високите резултати от особена полза е силно изразената вътрешна конкуренция в самия клас. Обикновено децата продължават обучението си в Математическата гимназия. Има обаче и такива, които отиват в езикови училища.

Причината е, че след 8-и клас, когато усвоят чуждия език добре, много от тях заминавали да учат в чужбина. Преди пътували в САЩ, но сега предпочитали колежите в Европа. Задължително обаче в тези, в които обучението е по американската образователна система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай