В 138-о говорят на седем езика

В 138-о говорят на седем езика | StandartNews.com

Училището е второто в столицата, което предлага японски и китайски

Седем езика звучат в 138-о СОУ "Проф. Васил Златарски" в столицата. Освен по-традиционните английски, немски, испански, руски и френски от две години насам учениците в гимназията изучават японски и китайски. Тази година за трети път школото ще приеме по една паралелка след седми клас за всеки от тези езици, разказа директорът Магдалена Кръстева. Това е второто училище в столицата освен 18-о, което предлага на децата възможност да се докоснат не само до източните езици, а и до късчетата от една непозната за нас култура.

"Преди пет години създадохме първото българско училище за културен обмен между Изтока и Запада в партньорство с Японското посолство и фондация. Децата

се запознаваха с източната духовност

чрез рисунки, обичаи, традиции. На четвъртата година от самото посолство казаха, че би било чудесно, ако започнем да преподаваме и езика", разказва Кръстева. Тъй като училището е съсед с китайското посолство, с което също поддържа отлични отношения, решили да въведат и китайски. Днес възпитаниците им вече участват в състезания по японско ораторско майсторство, предстои и китайски езиков мост, в който също ще се включат. "Искаме учениците ни да опознаят културата на другите държави, но и да видят колко сме еднакви. Защото децата са еднакви навсякъде", твърди Кръстева

"Предлагаме тези езици и в първи и пети клас, но там родителите предпочитат децата да усвояват по-традиционни езици", разказва директорката. Още в първи клас малчуганите започват да учат английски. Тази година училището ще приеме 96 деца, а има подадени 260 молби. Наложило се да "свият" приема на първокласници, за да осигурят възможност за целодневно обучение на децата.

138-о, което преди време носеше името "Юрий Гагарин", е може би единственото училище, съхранило паметниците и на двата си патрона, които посрещат децата пред сградата на училището. Школото работи по много проекти, буквално преди 4 дни се върнали от Италия. В момента този, върху който се трудят тийнейджърите, се нарича "Здравен баланс". В коридора на школото може да се види и пирамида, която децата сами са направили - с най-полезните храни за всяка отделна кръвна група. Отново там са изложени рисунки и отличия, които училището е спечелило при участието си в различните проекти.

138-о е едно от малкото училища, които

приемат и деца със специални образователни потребности

и им осигуряват нужната среда, за да се развиват. "Имаме логопед, ресурсен учител, трима психолози. Децата се адаптират много добре стига родителите да признаят, че малчуганът има проблем, по който трябва да се работи. Именно това е една от трудностите на професията. Имаме деца, които са при нас от първи клас, с тях е работено и вкъщи, и в училище - и в седми клас почти нямат проблеми", разказва Кръстева. Сред учениците има хлапета с дислексия, дисграфия, хиперактивни, аутисти. "Когато ходим в сродни училища по света обаче, виждаме, че там ресурсните учители в такива случаи са повече. Един преподавател трябва да работи максимум с 4 деца, не с 13", смята директорката.

В училището учат 1250 деца, но въпреки това е успяло да оборудва всички класни стаи с мултимедия - дори занималните. "Съвременните деца вече не желаят да са затрупани с информация. Те са склонни да се ровят в интернет, ако им се постави задача, правят си интерактивни уроци. Децата преди бяха научени да възпроизвеждат, но това се променя. Техническият прогрес трябва да влезе в училище, иначе старият начин на преподаване е скучен за децата", твърди Кръстева. Тийнейджърите са много запалени и по групите по интереси, в които работят по проекта УСПЕХ. "Имаме над 60 групи в най-различни области - фотография, журналистика, дори правим училищен електронен вестник. Има и 4 групи по туризъм", разказва Кръстева. Децата ходят на палатки като скаутите, обикалят манастирите около столицата. "От 15 години се стремим на патронния празник на училището децата да отидат до различен манастир. Стремим се да попият повече от нашата култура", разказва директорката. "Много от предложенията идват от колегите, а аз им давам одобрение. За мен съвременното училище и съвременният директор трябва да бъдат много иновативни. А най-важното е, че си обичаме училището", споделя Кръстева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай