Учителите казват как пишат оценките

Учителите казват как пишат оценките | StandartNews.com

Добавиха православието и славянския свят в учебните програми

Децата вече учат за ислямизация по история в шести клас

Учителите трябва да съобщават предварително по какви критерии ще поставят оценките. Това е записано в програмите по история за шести клас, където е заложена твърде разнообразна система за оценяване на децата. Вече едва 50% от оценката по този предмет ще се формира от изпитвания. 25 на сто в нея ще идват от контролни работи, а останалите 25 от изпълнение на проекти, работа в групи и други участия на учениците. Затова и преподавателите ще бъдат длъжни предварително да запознаят децата каква е системата им за оценяване.

В резултат на обществената реакция спрямо думата "съжителство", включена в програмите във връзка с всекидневните битови традиции по време на турското робство, в програмата са настъпили някои изменения. Тя е станала по-балансирана, съжителството изчезва, а вместо това е предвидено децата да дават примери от всекидневния живот за традициите на християни и мюсюлмани. Там, където като ново понятие бе записана думата "толерантност", вече ще се говори и за дискриминация. Добавена е и точка "контакти и конфликти", както и изискване децата да могат да описват "процесите на ислямизация и техните резултати". Като възможност да направят междупредметна връзка с литературата тук вероятно ще бъде включена и народната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", която в предишната редакция на програмите не фигурираше нито по литература, нито по история. Има и изискване децата да могат да посочват ролята на семейството и рода, както и на християнската църква, за запазването на българската националност.

По-добре е дефинирано и това, което децата трябва да знаят за православието - те вече трябва да могат да посочват отликите му от католицизма. Освен това трябва да дават примери за основните християнски православни храмове. Като цяло в шести клас се учи не само българска история - тя се поставя в контекста на европейската, като се започва със Средновековието. Новост обаче е, че е поставен специален акцент на славянския свят, който преди това не присъстваше в програмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай