Сряда,

Учителите държат в ръцете си бъдещето на нацията

От: Администратор -
146
Учителите държат в ръцете си бъдещето на нацията
A
A
A

Антоанета Христова е завършила Италианския лицей в София. След това е продължила образованието си в Софийския университет "Св.Климент Охридски" , специалност "Италианска филология". Работила е в Италия, и у нас - във фирми с италианско участие. От 2002 г е учител по италиански език, литература, история и география на италиански език в Националния учебен комплекс по култура. Преподава на ученици от 8 до 12-и клас.

- Госпожо Христова, 24 май е празник за цялата българска общественост, но ние някак си го свързваме предимно с работата на учителя. Какво означава за вас този празник?

- 24 май е много специална дата за всички българи, защото ние нито за миг не трябва да забравяме колко е велика нашата цивилизация и колко е специална нашата култура. Това трябва да се внушава на младите хора, за да могат те да остават тук, в България, а не да търсят бъдещето си навън. Аз преподавам чужд език, но грамотността трябва да бъде възприемана като огромна ценност и към нея трябва да се стремят всички.

- По различен начин ли възприемате празника като учител и когато сте била ученичка?

- Със сигурност има разлика. Най-вероятно е ясно за всички, че децата обичат ваканциите и когато те си почиват, може би това е на първо място. Но сега вече е важно те да разберат защо това е такъв празник. Все пак 24 май е нещо специално и те трябва да осъзнаят, че почиват, защото трябва да почетат този ден.

- Учителската професия е уважавана в обществото, но някак си изгуби напоследък престижа, на който се радваше преди. Вие защо я избрахте?

- Вярвам, че да си учител, има някаква доза мисия и някаква доза талант. Може би, както човек без музикален слух не може да стане музикант, така и не всеки може да стане учител. Нашата професия е много динамична и интересна. Лично мен много ме зарежда, защото, примерно, няма как два урока да протекат по един и същи начин, независимо, че се преподава еднакъв материал всяка година. Децата са различни, те си имат своите потребности и всяка секунда трябва да се вземат неочаквани решения. Защото трябва да се комбинира преподаването на цял клас и на цяла група с индивидуалния подход към всяко дете и неговите особености.
Престижът на учителската професия е свързан с нейната отговорност. Защото в крайна сметка учителите държат в ръцете си всеки ден бъдещето на нацията и когато обществото осъзнае това, със сигурност ще се повиши този престиж.

- Вас лично кой ви ориентира към тази професия?

- Сама се ориентирах. Имах щастието да завърша Италианския лицей, където в момента работя, и след като завърших магистратура в Софийския университет опитах различни професии, защото моята специалност позволява доста дейности. Реших да пробвам, много ми хареса и останах там. Чувствам се полезна.

- Има ли разлика между манталитета на сегашните ученици и този на вашите съученици?

- Аз лично смятам, че всичко започва от семейството. В училище много добре се вижда какво възпитание са получили децата. Трябва родителите да вменяват уважение към учителя и към образованието въобще, да го възприемат като нещо много важно. Така, както по мое време в училище имаше деца с проблемно поведение, така и в момента има такива. Това е съвсем нормално. Мисля, че децата трябва да бъдат добри, да бъдат човечни и да възприемат околните с човеколюбие.

- Децата черпят от интернет доста информация. Случвало ли се е понякога да ви изненадат с неща, които самата вие не знаете?

- Разбира се, че се е случвало и аз много съм доволна, когато децата не се страхуват да покажат знания. Налице е един парадокс. Цялата информация е достъпна с едно кликване, но пък учениците все по-малко намират за необходимо да помнят тази информация, защото знаят, че е винаги достъпна. И това явление може би трябва да бъде обект на проучване и на някакви мерки, защото все пак общата култура е свързана с усвоени знания. Не бива да им е достатъчно това, че телефонът им е винаги на разположение.

- Позволявате ли им да ползват джиесем в час?

- В никакъв случай. Абсолютно забранено е.

- Ако се върнете вие в ХII клас, бихте ли се ориентирала точно към учителската професия?

- Бих я избрала определено, смятам, че това е моята професия.

- Успява ли държавата да мотивира младите хора да станат учители?

- Има какво да се направи. Мисля, че безспорно има стъпки в тази посока, но има и какво още да се направи доста и вярвам, че хората, от които зависи, мислят и работят в тази посока.

- В образователната система постоянно се правят реформи. Това добре ли е или не?

- Категорично трябва нещата да са по-стабилни, да се спре малко с тези реформи, защото всяка промяна отменя нещо предишно, което все пак някой го е помислил и установил. Може би е добре за децата нещата да бъдат малко по-спокойни, защото те в един момент се чувстват като на експериментално поле. И това не е добре както за тях, така и за колегите учители, защото трябва да свикват да усвояват нови и нови правила. Със сигурност българският учител трябва да се разтовари от огромната документация, с която всеки ден се бори, защото това му отнема страшно много енергия и време. И вместо той да ги посвети за това да си разработва по интересен и увлекателен начин уроците, той пренася имена и цифри от един лист на друг. Би било голям плюс, ако някой все пак се погрижи за това.

- Получава се нещо като личните лекари, които губят много време в административна работа...

- Абсолютно. Аналогията ви е много удачна. в крайна сметка интернетът и компютрите съществуват от половин век и би било добре да се използват техните удобства.

- Приложимо ли е т.нар. дуално обучение в училището, в което преподавате?

- Преподавам в езикова гимназия, така че би могло. Нашите ученици ходят на езикови практики и курсове в чужбина. Добре е учениците да приложат на практика наученото, мисля, че това е смисълът.

- Лесно ли им се отдават чуждите езици ?

- Любопитството им е безгранично , паметта им е много богата и имат голям потенциал, така че просто трябва да я развиват.

- Дали обаче няма да забравят българския език ?

- В никакъв случай. От българския език тръгва всичко. Непрекъснато им обяснявам, че какъвто и език да учат, майчиният е най-важен, защото на него мислят. Така че е добре да са грамотни.

- Доколко е вярна тезата, че интернет убива грамотността на учениците?

- Избягвам да генерализирам. Както има много грамотни деца, с много висока култура, така и има деца, които пренебрегват това и имат да наваксват.

- Кое беше най-искреното признание, което сте получавала като учител от вашите ученици досега?

- На 11 май имахме церемония по изпращане на зрелостници. Учениците направиха нещо много благородно. Голяма част от тях дойдоха на тази церемония с едни обикновени фланелки в знак на съпричастност с техни връстници, които нямат възможност да си купят скъпи тоалети. Дариха парите на деца в неравностойно положение, което означава ,че тези млади хора са чувствителни. Те разбират за слабите места на обществото и се стараят да бъдат съпричастни. Един от най-големите комплименти, които съм получавал, беше от един мой ученик, който дойде при мен и ми каза: "Благодаря ви за уроците по италиански език, но ви благодаря и за житейските уроци". Стана ми много приятно, че по някакъв начин съм повлияла. Защото, когато им правя забележка в час, понякога им казвам, че това не е урок по италиански. това е житейски урок. Това е моя фраза, която използвам от време на време.

- Търсят ли ви по-младите ви колеги за съвети?

- Щастлива съм, че те се допитват до мен. Имам прекрасни млади колеги, които не се щадят, добре са подготвени и децата много ги обичат.

- Как задържате интереса на децата в часовете си?

- Мисля, че непрекъснато се опитвам да е интересно в час. Защото в крайна сметка и най-скучният материал, ако се представи по увлекателен начин, децата ще го научат. Така че за мен е важно часът ми да не е скучен и да бъде разнообразен.

- Как звучи за вас професията "учител"?

- Звучи отговорно и гордо. Ние, учителите, даваме на младите хора вятъра под крилете, за да могат да излетят.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички