Учители на прицел

Учители на прицел | StandartNews.com

8000 от тях работят на срочни договори

65% от българските учители са подложени на тормоз

В последните седмици сме свидетели на ескалация на проблемите с бити и малтретирани учители. Както от родители, така и от самите ученици. И при това далеч не всички подобни случаи добиват публичност. Просветният министър Тодор Танев вече постави въпроса за криминализирани на посегателствата над преподаватели. Всъщност подобна възможност има и сега в Наказателния кодекс. Просто много от учителите така и не подават жалби за тормоза, на който са подложени. А при други той остава невидим.

65 на сто от българските учители са жертви на тормоз. Предимно психически. Това сочи проучване, проведено от Синдиката на българските учители, разказа за "Стандарт" неговият лидер Янка Такева. Синдикалистите периодично правят изследвания за това на какво насилие са подложени преподавателите в класните стаи.

"Правим проучванията от 1994 година. И сме свидетели на това как вербалното насилие с годините все по-често нараства в агресия, в побоища. През 1994 година едва 0,05% от учителите са били жертва на физически тормоз. Сега, през 2013 година, това вече са 2,5 на сто от всички преподаватели", разказва Янка Такева. По нейните думи в много от ситуациите родителите отреагират на семейни проблеми и спорове с тормоз над учителя на детето. Най-често жертви на подобен тормоз са учители от детските градини и началното училище.

В много от случаите обаче преподавателите са тормозени не от родители и ученици, а от самите директори или от неправителствени организации, работещи с училището, разказва Янка Такева. Тормозът от директорите често се изразява в намаляване на диференцираното заплащане което се полага на преподавателя, в неоснователни претенции към работата му. Много популярно напоследък е и заиграването с трудовите договори, особено на по-млади преподаватели. Част от директорите им пускат договор само за периода от септември до началото на лятната ваканция, като по този начин трудовият им стаж се прекъсва през летните месеци. "По този начин те не могат да натрупат стаж за пенсия, а част от тях са на прага на навършването на години за пенсиониране", разказва Такева. Синдикатът е изискал от НОИ информация колко са учителите, работещи на срочни договори, и техният брой се оказал неочаквано голям. Това са около 8000 души, което е 10 на сто от учителското съсловие. Обикновено тази практика се прилага с цел икономисване на парите от делегирания бюджет, но това поставя учителите в силно затруднено положение, както по отношение на стажа им, така и на възможността да теглят кредити например, за което също се изисква безсрочен трудов договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай