Училище възкръсна от пепелта като феникс

Училище възкръсна от  пепелта като феникс | StandartNews.com

Изградена е домофонна система за сигурността на децата

Пето ОУ вече не е разграден двор, въпреки че бе заплашено от затваряне

През 2006 г. Пето основно училище бе заплашено от затваряне. Тогавашното ръководство бе изгонено с учителски бунт и жестоки скандали. Ученици замеряха бившата директорка с яйца. Тя бе подведена под отговорност заради пропуски в документацията и лош контрол. Бившата директорка уволнила 18 от 22-ма учители. Броят на децата се сринал до 218. Но всичко това е история.

Днес, почти девет години след срива, 5-то ОУ "Иван Вазов" се радва отново на детския глъч, подновената материална база и пожънатите успехи. 430 ученици влязоха в класните стаи на 15 септември - двойно повече от тези през 2006 г. Директорът на 5-то ОУ "Иван Вазов" Данка Капитанова сподели радостта си от големите постижения и реализирани идеи. "Беше изключително трудно да променя изградената в общественото пространство представа за училището, но с всеобщи усилия ние, екипът на 5-то ОУ, успяхме", заяви с усмивка тя. По спомени на бивши ученици ситуацията до 2006 г. не е била "розова". Олющени стени и "ходещите бели мечки" през зимата във физкултурния салон били най-малкият проблем. "Нямаше деца, нямаше и учители. Коридорите бяха празни", разкрива бивш ученик на 5 ОУ "Иван Вазов".

Действително в този кошмарен за образователната мисия период отливът от школото бил значителен. "Училището беше голямата рана на квартал Павлово", разказа настоящият му директор, но въпреки трудностите, на които е била подложена, ръководителката на училището съумява да запази колектива и да не съкращава учители. "Аз трябваше да променя всичко към добро" описа задачата си като глава на училището, Данка Капитанова. Още с встъпването си в длъжност тя започва да изрива наслоилите се във времето негативи и да ги изпраща в небитието. Но предизвикателствата не свършват дотук. "Чака ни още много работа", заяви Капитанова, визирайки не само продължаващото обновяване на училището, но и новите учебни програми. Последните ремонти дейности на покрива и спортните площадка разхубавяват все повече школото. С помощта на районната администрация дворът на училището е преобразен. "Мечтаех да направя парк в задния ни двор, това вече е факт", заяви г-жа Капитанова. Погледнато от птичи поглед, училището видимо е започнало да затвърждава позицията си на модерно училище, чиито съвременни спортни и технически съоръжения са в хармония с природата. "Човек трябва да е много луд, за да реже дърво", апелира директорът г-жа Капитанова. Сред успехите на ръководството е училищната сигурност. "Доставя ми радост, че училището вече е сигурно", споделя шефката.

В двора не се срещат "случайни" и опиянени персонажи. Входът за школото е само един. "Вече не е разграден двор", смее се Капитанова и споделя, че до месец-два училището ще бъде оборудвано и с видеонаблюдение. Родителите няма от какво да се притесняват. Изградена е и домофонна система, която да спомага за сигурността на най-малките. Стаите на забавачката са изцяло подновени. Имат си дори и пътни знаци.

Политиката на училището е да има много ЗИП-ове (задължителна избираема програма), сред които БЕЛ, математика, английски език, информационни технологии, вокална група и т.н. Училището залага и на извънкласните програми по история, изкуства и природни науки или, както ги наричахме в миналото - кръжоци. Цели се учениците да бъдат разностранно ангажирани и да развиват уменията си. Но, за съжаление, те не винаги имат желание. Прогимназиалната учителка по математика Адриана Стоянова отбеляза, че нивото на малките не е отлично, но полагат усилия. "5-то ОУ "Иван Вазов" се представи отлично на XVI Софийски математически турнир (2014 г.)", споделя тя.

Училището било наградено с купа от организаторите на турнира с оглед на отличното участие на младите математици от всички класове. "Учениците от училищния клуб по математика са мнозинство спрямо другите. Няколко класа се класираха миналата година на състезание по математика", сподели с възторг г-жа Стоянова. Но от другата страна - литературата. Анка Урукова, която учи децата от 4 до 7 клас на български език, деликатно сподели, че е разочарована от постиженията на учениците. "Нивото е ниско", заявява тя. Въпреки това учениците от 5 ОУ "Иван Вазов" са участвали в състезанието по български език, организирано от Сдружението на българските филолози "Любословие" през 2012, като най-отличили се били първолаците.

Делят общ двор с читалището

5 ОУ "Иван Вазов" си партнира в просветната мисия с читалище "Витоша", което е ситуирано на метри от училището. Там децата се учат да танцуват народни танци, да свирят на пиано, но и да рисуват. Читалището е дом на ансамбъл "София - 6". Създаден през 1976 г., в началото негов художествен ръководител бил Нестор Несторов, а сега длъжността е поел синът му Николай. Ансамбълът е гордостта на читалището в кв. Павлово, но то развива и доста други дейности като йога, карате, класически и модерен балет, арт фото клуб и езиково обучение. Към хубостите на читалището можем да прибавим и занималнята, масажното студио, фитнеса и ателието по керамика. Двете просветни сгради делят един двор, където в продължение на 12 години се е провеждал големият международен фолклорен фестивал на читалището, събирал танцови състави от цял свят (освен от европейски страни са идвали и представители на държави като Корея, Индия и Мексико).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай