Училище си отвори фабрика за вълшебства

Училище си отвори фабрика за вълшебства | StandartNews.com

Над 100 деца в 134-то СОУ писаха и рисуваха в "Голямото четене"
Учител динозавър и наука с щипка гурме получиха награди

От седем години учениците в 134 СОУ "Димчо Дебелянов" очакват с нетърпение деня на "Голямото писане". Състезанието е по аналогия на "Голямото четене", което вървеше по БНТ, но напоследък вече се е нароило и в "голямото рисуване", "голямото правене на колажи" и "голямото костюмиране". На този ден се дегизират не само децата, а и учителите. И дори директорката Весела Палдъмова. Учениците получават призове за есета, стихове, рисунки по предварително зададени теми. Тази година малките са писали по предварително даденото им заглавие "Училището - фабрика за вълшебства", а по-големите - по "Светът на науката - свят на чудесата". Над 100 деца са взели участие в конкурса, където големият победител се оказа третокласничка.

Какво се случва, когато имаш учител-динозавър? А когато двама от учителите ти са фокусници, вадещи кон от цилиндъра си, а една от асистентките им е лично директорката? В 134 СОУ /по-популярно като "Еврейското училище"/ това бе част от фабриката за чудеса, отворила врати миналата сряда.

Мало и голямо бе опитало да премери сили, слово и четка, с които да опише не магическото школо на Хари Потър, а собственото си училище. При това - успешно да намери магията в него. Костюмираните хлапета нетърпеливо чакат да бъдат оценени за високите шапки или тежките колчани със стрели, за да ги свалят от себе си. По стените са окачени картините и колажите на участниците, а награди накрая ще вземат всички - защото

най-важното е да участваш, а не да победиш

Въпреки това обаче има и победители - първата награда при малките ученици отива у Михаела Дочева от 4в клас, според която дори децата от магическото училище накрая са избрали да се запишат в 134-то. Въпреки че малката магьосница не е чела "Игра на стъклени перли", явна й предстои да вземе участие в играта, описана от Херман Хесе. Леа Александрова взема втората награда за рисунка, в която учител - динозавър налива знания на ученик - смешно, леко тъжно и много ефектно. Първа получава плакат на Йоана Радлова.

"Може ли България да се побере на един лист хартия? Не, разбира се, ще каже всеки разумен човек. И тогава идва вълшебството на географската карта. може ли България да се побере в една човешка длан? Не, разбира се! Но тогава се случва вълшебството на думите", пише пък Яна Анадолийска от четвърти клас, цитирайки емблематичното стихотворение на Георги Джагаров. Момичето, което само признава в текста си, че вече е "голямо" за някои неща, е оценено като пораснало и от учителите си - то получава първата награда в категорията над 10 години, въпреки че е едва на толкова. По-нататък децата на 134-то правят своите открития сякаш на шега - Марта Масленска от пети клас например е открила ваксината, която цял свят търси усилено и не я намира от векове. Ваксина за доброта. И постановява, че тя се крие във вярата. Анита Павлова от девети клас явно вече не тъгува за кристалната си топка - тя научно е

разобличила света на магиите

А Вяра-Мария Миланова от 11 клас забърква апетитен текст от наука с щипка кулинария - или може би обратното. Трите момичета получават специалните награди, но големият приз отива при третокласничка, която е избрала да участва с рисунка и текст. И да пресъздаде в тях уникалния дух на собственото си училище. За Йоана Лалева от трети клас дори и "най-трудният език - иврит/ лесен е като "Домашен бит", стига да ти го преподава учител - вълшебник. В направление "Колаж" са присъдени две първи награди за вълшебниците от паралелките, които учат "Цифров дизайн и медии". А Боян от четвърти клас, костюмиран като любимия си герой от компютърна игра, получава приза за костюм. Две малки гимнастички играят под звуците на "Планетата на децата" на Крисия и рисуват с танца си нов магичен свят.

По-важното от написаното и нарисуваното обаче е духът на вълшебството, което децата от 134-то са усетили и решили да запечатат. То не се нуждае от награди, защото то самото е награда. И всички ученици, потопили перо и четка в него, са я получили.

Стихотворението на Йоана

В София на улица една,
до градинка със зеленина,
намира се училище едно,
вълшебна фабрика е то.
Там се учи по-лесно
и направо е чудесно.
Казват, че във трети клас е трудно,
но за мене - пътешествие е чудно.
Учителят като велик вълшебник
разказва тайни по учебник.
Най-трудният език - иврит -
лесен е като домашен бит.
А математика и български език
с вълшебство научавам аз за миг.
В приключение забавно
и Ариот се включва славно!
Помага за буквите със песни,
развеселява дните ни чудесни.
Хайде, и ти със нас ела,
с учителя вълшебник за ръка
да научим много чуцеса!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай