Събота,

Училище си отвори фабрика за вълшебства

От: Failed to load user -
5838
Училище си отвори фабрика за вълшебства
A
A
A

Над 100 деца в 134-то СОУ писаха и рисуваха в "Голямото четене"
Учител динозавър и наука с щипка гурме получиха награди

От седем години учениците в 134 СОУ "Димчо Дебелянов" очакват с нетърпение деня на "Голямото писане". Състезанието е по аналогия на "Голямото четене", което вървеше по БНТ, но напоследък вече се е нароило и в "голямото рисуване", "голямото правене на колажи" и "голямото костюмиране". На този ден се дегизират не само децата, а и учителите. И дори директорката Весела Палдъмова. Учениците получават призове за есета, стихове, рисунки по предварително зададени теми. Тази година малките са писали по предварително даденото им заглавие "Училището - фабрика за вълшебства", а по-големите - по "Светът на науката - свят на чудесата". Над 100 деца са взели участие в конкурса, където големият победител се оказа третокласничка.

Какво се случва, когато имаш учител-динозавър? А когато двама от учителите ти са фокусници, вадещи кон от цилиндъра си, а една от асистентките им е лично директорката? В 134 СОУ /по-популярно като "Еврейското училище"/ това бе част от фабриката за чудеса, отворила врати миналата сряда.

Мало и голямо бе опитало да премери сили, слово и четка, с които да опише не магическото школо на Хари Потър, а собственото си училище. При това - успешно да намери магията в него. Костюмираните хлапета нетърпеливо чакат да бъдат оценени за високите шапки или тежките колчани със стрели, за да ги свалят от себе си. По стените са окачени картините и колажите на участниците, а награди накрая ще вземат всички - защото

най-важното е да участваш, а не да победиш

Въпреки това обаче има и победители - първата награда при малките ученици отива у Михаела Дочева от 4в клас, според която дори децата от магическото училище накрая са избрали да се запишат в 134-то. Въпреки че малката магьосница не е чела "Игра на стъклени перли", явна й предстои да вземе участие в играта, описана от Херман Хесе. Леа Александрова взема втората награда за рисунка, в която учител - динозавър налива знания на ученик - смешно, леко тъжно и много ефектно. Първа получава плакат на Йоана Радлова.

"Може ли България да се побере на един лист хартия? Не, разбира се, ще каже всеки разумен човек. И тогава идва вълшебството на географската карта. може ли България да се побере в една човешка длан? Не, разбира се! Но тогава се случва вълшебството на думите", пише пък Яна Анадолийска от четвърти клас, цитирайки емблематичното стихотворение на Георги Джагаров. Момичето, което само признава в текста си, че вече е "голямо" за някои неща, е оценено като пораснало и от учителите си - то получава първата награда в категорията над 10 години, въпреки че е едва на толкова. По-нататък децата на 134-то правят своите открития сякаш на шега - Марта Масленска от пети клас например е открила ваксината, която цял свят търси усилено и не я намира от векове. Ваксина за доброта. И постановява, че тя се крие във вярата. Анита Павлова от девети клас явно вече не тъгува за кристалната си топка - тя научно е

разобличила света на магиите

А Вяра-Мария Миланова от 11 клас забърква апетитен текст от наука с щипка кулинария - или може би обратното. Трите момичета получават специалните награди, но големият приз отива при третокласничка, която е избрала да участва с рисунка и текст. И да пресъздаде в тях уникалния дух на собственото си училище. За Йоана Лалева от трети клас дори и "най-трудният език - иврит/ лесен е като "Домашен бит", стига да ти го преподава учител - вълшебник. В направление "Колаж" са присъдени две първи награди за вълшебниците от паралелките, които учат "Цифров дизайн и медии". А Боян от четвърти клас, костюмиран като любимия си герой от компютърна игра, получава приза за костюм. Две малки гимнастички играят под звуците на "Планетата на децата" на Крисия и рисуват с танца си нов магичен свят.

По-важното от написаното и нарисуваното обаче е духът на вълшебството, което децата от 134-то са усетили и решили да запечатат. То не се нуждае от награди, защото то самото е награда. И всички ученици, потопили перо и четка в него, са я получили.

Стихотворението на Йоана

В София на улица една,
до градинка със зеленина,
намира се училище едно,
вълшебна фабрика е то.
Там се учи по-лесно
и направо е чудесно.
Казват, че във трети клас е трудно,
но за мене - пътешествие е чудно.
Учителят като велик вълшебник
разказва тайни по учебник.
Най-трудният език - иврит -
лесен е като домашен бит.
А математика и български език
с вълшебство научавам аз за миг.
В приключение забавно
и Ариот се включва славно!
Помага за буквите със песни,
развеселява дните ни чудесни.
Хайде, и ти със нас ела,
с учителя вълшебник за ръка
да научим много чуцеса!


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички