Училище създава клубове по интереси с международен проект

Училище създава клубове по интереси с международен проект | StandartNews.com

Целта е приобщаване към европейските норми и ценности в образованието, твърди ръководителят Лилия Стоянова

Седмо СОУ „Кузман Шапкарев" в Благоевград, което е носител на приза „Училище на годината", ще реализира съвместен проект със СОУ „Методи Мицовски - Брицо" от македонския град Делчево. Целта е социалното сближаване между двете учебни заведения. В тях едновременно ще работят клубове за дейности по интереси, които ще позволят на учениците да развиват своите таланти. В благоевградското школо ще бъдат изградени 5 зали за целодневна организация на обучението, в които ще бъдат въпросните клубове – за информационни технологии, за предприемачество, за природни науки и екология, за училищни медии и за чужди езици. Предвижда се изграждане на покривна конструкция на откритата преди година спортна площадка. „Идеята е трансграничното партньорство чрез извънкласните и извънучилищните дейности в района да допринесе за съвместно приобщаване към европейските норми и ценности в областта на образованието, възпитанието и социалното сближаване. Да се създадат условия за устойчиво и трайно трансгранично партньорство", заяви директорът на Седмо СОУ Лилия Стоянова, която е и ръководител на проекта.

„Ние като училище - партньор сме много щастливи, че с реализацията на този проект ще станат възможни редица идеи на талантливите деца от двете училища", каза колежката й от Делчево Биляна Петровска.

Най-важното е, че вече има огромен интерес от страна на учениците към новите клубове. Задача пред клуба по информационни технологии и медиен център е да разработи обща платформа с учениците от македонското училище, която да покаже възможностите им в областта на информационните технологии.

Стойността на проекта по трансгранично сътрудничество – България – Македония „Социално сближаване чрез изграждане на центрове за дейности по интереси" SCHOLARS е 267 584,74 евро, а продължителността му е 22 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай