Сряда,

Училищата проверяват фирмите, с които децата пътуват, само по документи

От: Администратор -
183
Училищата проверяват фирмите, с които децата пътуват, само по документи
A
A
A

Училищата проверяват само по документи фирмите и автобусите, с които децата заминават на планирани екскурзии.

Преди ден деца от варненското училище "Васил Априлов" тръгнаха към Лясковец, а шофьорът на автобуса им беше хванат пиян и дрогиран. Той не дочакал задължителната полицейска проверка и бил спрян на изхода на Варна, където властите измерили 1,27 промила алкохол и амфетамини в кръвта.

При организирането на подобни екскурзии в регионалното управление по образованието се получават документите и се дава разрешение, ако отговарят на всички изисквания. „След това директорът трябва да попълни електронна форма, която отива в полицията с указани ден, час и място на тръгване, както и пристигане, брой на ученици, брой възрастни", посочи Венцеслава Генова, директор на регионалното управление.

Директорът на училището Албена Комитова посочи, че проверява само документите - лицензи, колко годишен е автобусът и има ли застраховки и минаване на технически преглед и няма друг механизъм да упражни контрол.

Контролиращ орган е и полицията, а това не е първото нарушение на водача.

Според Комитова трябва да има допълнителни мерки и те да са адресирани към транспортните фирми - те трябва да проверят как се качва шофьора да кара и в какво състояние.

От прокуратурата посочиха, че няма да иска 72-часово задържане на шофьора.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията