ТЕМА: Родители на тръни за приема в първи клас

ТЕМА: Родители на тръни за приема в първи клас | StandartNews.com

Родители на първокласници са на тръни заради новата система за прием на деца в училищата. Много от тях изразяват несъгласието си с районирането на училищата и цитират явно нелогични решения в онлайн форумите. Някои от тях атакуват записания критерий за 3-годишна уседналост като питат какво ще се случи, ако семейството е закупило жилище и живее в даден район преди година, например.

Още отсега е ясно, че училища в млади квартали, най-вече в южните райони на София, ще бъдат подложени на голям натиск. "Такива училища са 11 ОУ в Дианабад и 2-о СОУ в "Бъкстон". За първото ще има голям наплив от кандидати от Студентски град и кв. "Витоша", където няма училища, а за второто от "Манастирски ливади", "Овча купел" и Красно село", заяви за "Стандарт" директорът на 119-о училище в Изток Диян Стаматов. Според него в центъра на София пък ще има свободни места в 18-о и 32-о училища и там ще могат да кандидатстват първокласници от цяла София.

"Според ЕСГРАОН там би трябвало да има едва 60 кандидати за прием в първи клас в двете училища, които живеят в района. Заради това, че са добри училища, там кандидатстват по 150-180 деца от цяла София. Минава се през цялата процедура, всеки родител предварително трябва да си подаде заявление. Съветът ми е, все пак да разчита на това училище, което е най-близко по местоживеене", препоръчва Стаматов, който бе зам.-министър на образованието в предния екип на Бойко Борисов.

Моделът трябва да въведе единни и недискриминационни критерии, но още сега родителите виждат в редица недостатъци, които могат да доведат до хаос през май-юни, когато ще става класирането. Публичното обсъждането на новата система приключи в края на миналата седмица, а веднага след това започнаха дискусии в интернет форумите.

Основният принцип е децата да бъдат записвани в училища, които са близко до местоживеенето на първокласниците. Ако след изпълнението на този критерий останат свободни места децата ще бъдат класирани по други 3 допълнителни критерия. Това са кандидатът да има братче или сестриче в същото училище, ако един или двамата родители са покойници, както и различна степен нетрудоспособност на детето или ако е от многодетно семейство.
Новата система трябва да бъде публикувана официално до края на месеца, смятат експерти.

"В София проблемът е голям, защото образователната инфраструктура - разположението на училищата и капацитетът е от много години и тя не отговаря на сегашното развитие на кварталите", коментира шефът на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Според нея предизвикателството до края на месеца ще е да се направи подробна карта и райониране на училищата и кандидатите-първокласници според данните от ЕСГРАОН.

* * * * *

Водещ става адресът на детето

Новата система трябва да въведе единни и недискриминационни критерии за всички 158 общински училища в София. Стремежът е да се избегне концентрирането на ученици към определени училища и наличие на много свободни места в други. Като цяло новите правила повтарят наредбата на МОН за прием в първи клас, според която децата се разделят в 4 групи според постоянен и настоящ адрес. Важното е, че ще се взема предвид адреса, на който е регистрирано детето, а не родителя, информира БГНЕС. Така един ученик няма да кандидатства с два адреса - и на майката, и на бащата, което води до дискриминация на деца със самотни родители например. Проблемът е, че адресната регистрация на детето не се променя автоматично с подмяна на адресната регистрация на майката, а се променя при поискване. Така ако този критерий бъде вкаран без преходен период може да се окаже, че децата живеят още на адреса на майката по време на раждането, обяснява БГНЕС.

Отпадат действалите досега допълнителни критерии за месторабота на родителя в района на училището както и критериите, въведени от самите училища като родители държавни служители или лекари в общински болници. В правилата за прием в първи клас в София се определят и прилежащите райони на училищата. Сега те са очертани така че в тях да попадат най-близките улици, независимо дали са в друг административен район. Така се цели да се избегнат парадоксите на живеещи до училището деца, които биват „прередени", защото се водят в друг район.

* * * * *

Тревожат се от районирането

Родетели се тревожат от районирането на училищата в новата система. В коментар в сайта на Столичната община Ирина Тамбукова обръща внимание на районирането и конкретно за един от новите квартали на София, а именно кв. Манастирски ливади – изток. Там например до най-близките училища - 73 СУ „Владислав Граматик" и 104 ОУ "Захари Стоянов" няма достъп за живеещите на по-малко от 500 метра, но има достъп за целия кв. „Кръстова вада", който дори няма градски транспорт до адреса им. От там следва и още един проблем, децата, посещаващи съседната на 73-то СОУ детска градина 7 "Детелина", ще бъдат лишени от възможността да продължат в първи клас в училището, което едва ли не не дели двор с детското заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай