Търсят се 206 000 деца за 15 септември

Търсят се 206 000 деца за 15 септември | StandartNews.com

Близо 206 000 деца трябва да бъдат привлечени в образователната система на страната. Те са част от задължителната училищна и предучилищна възраст. Над 9000 са децата, които липсват в регистрите на министерството в област Сливен. Това обяви пред журналисти в града под Сините камъни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посети 3 училища, където се срещна с директори, учители и участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Въпросните 206 000 деца са максималният брой, каза министърът. По думите му този брой не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 %, т.е. между 130 и 150 хиляди. Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна. Много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст създава проблемът с незнанието на български език, което е предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, заяви Красимир Вълчев.

Според него Механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите. Ще се постараем всички да влязат в училище, но това е първи опит и разбираме, че е трудно. Усилията в тази насока трябва да продължат, а това не е еднократна кампания. Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система. За тези, които са натрупали дефиците в началния етап, е предвидено допълнително обучение, каза министърът. Той нарече неуместно послание от страна на издателството появата на черно-белите и цветни учебници. Децата са различни по много неща, но в образователната система не трябва да допускаме излишно допълнително деление. Черно-бели учебници ще има и занапред като например в по-горен клас, където дадени предмети не изискват многоцветни учебници. Тази конкретна партида обаче няма да бъде разпространявана, а изборът на учебници ще бъде на педагогическия колектив, което е практика и досега, заяви министър Вълчев в Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай