Търсят 120 млн. за учителските заплати

Търсят 120 млн. за учителските заплати  | StandartNews.com

120 млн. лв. ще струват на държавата по-високите учителски заплати. Това изчисли вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и отново обеща да работи за увеличение от 10 на сто от следващата година. "Нека бъда ясна, когато казах "ще работим", означава точно това", коментира тя по отношение на дадената дума на учителския събор в "Арена Армеец".

"Недоразумение с учителските заплати няма", отсече просветният министър. И обясни - "това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с Министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е, когато има силна бюджетна уговорка, а другата част е това, което казах - "ще работим за увеличение".

Кунева обясни обещанието си и с това, че не вярва в реформи без пари, а това - "ще работим за" е било силен сигнал за учителите. "Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министъра на финансите или премиера, но това е моята задача като министър - да нараснат парите за образование", заключи вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай