Търсим новите Евлоги и Христо Георгиеви

Търсим новите Евлоги и Христо Георгиеви | StandartNews.com

"Стандарт" и МОН с нова кампания

Ще отличим най-големите дарители в образованието

Как да накараме България да дарява за образованието? "Стандарт" и МОН започват мащабна кампания, чиято цел е да даде обществен и морален стимул на индустриалците, собствениците и мениджърите на големи компании у нас да даряват за училища, университети и за подпомагане на млади таланти.

Как да накараме България да дарява за образованието? Кои на новите Евлоги и Христо Георгиеви, които биха дали днес сили и средства за изграждането на нови училища, университети, библиотеки... В навечерието на Деня на народните будители "Стандарт" и МОН започват мащабна кампания "Дарителите на ХХI век в образованието". Голямата ни цел е да дадем обществен и морален стимул на индустриалците, собствениците и мениджърите на големи компании у нас да даряват за училища, университети и за подпомагане на млади таланти. И да разкажем за онези от тях, които вече са направили инвестиции в знанието, без да печелят от това, и които до този момент са останали незабелязани.

Факт е, че качественото обучение е немислимо без добра материална база. Модерното образование в ХХI век би трябвало да се осъществява в модерни училища, университети, библиотеки, научни центрове. Но в трудните дни на финансова криза, в които живеем, не можем да очакваме от държавата мащабни инвестиции в образователната инфраструктура. Опитът на Европа и света показва, че ролята на бизнеса в изграждането на училища и университети, в подпомагането на млади таланти в науката, изкуствата и спорта е ключова. Защото единствено връзката между наука и бизнес дава тласък в развитието на обществото.

Днес България има нужда от своите нови Евлоги и Христо Георгиеви, които да построят новите училища, новите университети, новите библиотеки. Те съществуват. Но в период на обществен негативизъм, когато публичното говорене по-често срива авторитети, отколкото ги създава, дарителите за образование предпочитат да останат в сянка. Ние искаме не само да ги покажем, но и да ги отличим, за да заразят и други.

На своите страници "Стандарт" ще разкаже за добрите примери - личности и компании, избрали да подкрепят една или друга образователна кауза. Техните имена ще бъдат изписани и на специална Стена на дарителите, а просветният министър Тодор Танев ще им връчи призове. Следващата седмица той ще представи пред националните работодателски организации, индустриалците, собствениците и изпълнителните директори на компании, както и пред образователни институции целите и етапите на кампанията.

По време на дискусиите "Да! На българската икономика, които "Стандарт" организира от пролетта насам, стана ясно, че има много фирми, склонни да даряват на училищата, особено ако това ще доведе при тях добре подготвени специалисти. Макар и малко, дарители имат и българските университети, включително от свои бивши възпитаници в чужбина или от компании, които са потребители на техните кадри. Именно те инвестират в модерни лаборатории, за да могат бъдещите специалисти да боравят със съвременна апаратура, каквато след това ще видят и на своите работни места. Днес очакваме училища, университета и бизнес да номинират своите дарители. И да направят така, че каузата на знанието да привлече нови и нови хора, желаещи да й служат.

Награди и за съвременни будители

Министерството на образованието ще връчи на 2 ноември наградата "Константин Величков". Тя се дава за постигнати високи резултати в професионалната дейност и за принос в развитието на българското образование.

Всяка година във връзка с Деня на народните будители МОН присъжда приза на учители от различни области и от различни степени на образование. Категориите са три - работа с даровити ученици, работа с деца, имащи специални образователни потребности, иновативна дейност. Началниците на регионалните инспекторати по образованието номинират по един учител от детски градини и училища. Комисия разглежда предложенията, но наградата се връчва по решение на министъра на образованието и науката. Тя е израз на уважението и благодарността към съвременните будители, казаха от МОН.

Дама от Смолян взе приза "Даскал Ботьо"

Преподавателката по български език и литература Емилия Узунова от Смолян е тазгодишният носител на националната награда "Даскал Ботьо Петков". Тя е с 38-годишна преподавателска кариера, в момента обучава учениците на ПМГ "Васил Левски" в Смолян. Узунова получи бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота от Боян Ботйов, председател на Общонародната фондация "Христо Ботйов".

Отличието е учредено преди 16 години и по традиция се присъжда на заслужен просветен деец в навечерието на Деня на будителите. Учредителят на наградата Боян Ботйов обяви, че сред носителите й преобладават дамите, мъжете са само четирима. Най-много са преподавателите по български език и литература, след това историците. Узунова посвети наградата на поколенията нейни ученици и на семейството си. Тя има 5-годишна внучка, която мечтае да стане учителка.

Българин от Бразилия
подкрепя Алма матер

Илко Минев даде рамо за библиотеката и лабораторията по археометрия

Български емигрант в Бразилия е един от хората, които на два пъти са подкрепяли Софийския университет с щедро дарение. С първата сума, дарена от Илко Минев, бе ремонтирана библиотеката на Факултета по класически и нови филологии, чийто възпитаник е той. Тези дни Минев предостави средства на СУ за втори път, като освен това представя у нас и втората си книга, издадена на български - "Дъщерята на реките". Част от парите отново ще отидат за факултета, в който е учил, а другата - за създаването на уникалната лаборатория по археометрия, каквато в България до момента няма.

Минев обаче не обича да говори за сумите, които дава. "Доброто дело е двойно по-добро", когато е анонимно", казва той. "Синът ми е завършил университета Станфорд в САЩ и редовно прави дарения за него. Това ме подсети, че и аз мога да дам нещо на университета, в който съм учил, макар че не успях да се дипломирам", разказва Минев. Наложило му се да емигрира след края на трети курс, малко след Пражката пролет, тъй като започнали често да го викат на разпити заради памфлет, подготвен от неговия приятел, журналиста Жерминал Чивиков. Минев дори не подозирал за това, но преценил, че след като не му вярват, България вече няма как да му предложи бъдеще. В края на емигрантските си митарства се озовал в Бразилия, където развил успешен бизнес. Оттеглил се от него едва неотдавна и започнал да пише. И в Бразилия заедно със семейството си Минев се занимава с благотворителност - в момента финансират местно племе, чиито членове са майстори на лъка и стрелата, като целта им е да докарат един от тях до олимпийските игри.

Родители даряват в памет на дъщеря си

Миналата година родители направиха дарение на Факултета по химия и фармация на Алма матер в памет на дъщеря си Валерия, студентка на факултета. Девойката е жертва на жестокия пожар от 2008 година, който възникна във влака София - Кардам.

"За мен пари, които не носят радост, трябва да отидат там, където ще донесат. Надявам се да съм доставила радост на преподавателите и самите студенти", заяви при връчването на дарението майката на момичето Софка Желева. С дадените от семейството 80 000 лева факултетът закупи модерна апаратура - везни, сушилни, спектрометри, компютри, изцяло бе обновен и студентският компютърен клас с 10 работни места. На откриването на новите лаборатории присъстваха и младежи, които са били състуденти на Валерия преди трагичната й кончина.

Майка на починал студент дари пари и на Машиностроителния факултет на Техническия университет. Доц. Стоянка Куртева е бивш преподавател на ТУ-София, която дарява 20 000 лева след загубата на детето си.


Канев: Най-скъпото нещо е родният край

Русенецът Игнат Канев, който е известен канадски предприемач, e щедър благодетел в родния си край. Благодарение на неговата щедрост Русе се гордее с модерния "Канев център". "Най-скъпото нещо е родният край", казва прочутият строителен магнат и филантроп, който никога не забравя своите корени. Роден в русенското село Горно Абланово, Канев напуска родината още 14-годишен. През 1956 г. регистрира първата си фирма в Канада, а днес оборотът й е над $250 млн. годишно. Вратите на предприемача обаче винаги остават отворени за нашенци. "Целта не е само да им намериш работа, а те трябва да запазят тази работа", твърди милионерът, а във фирмите му много от хората, свързали професионалната си съдба с неговия бизнес, също са българи. Когато през 2012 г. той посещава България след 10-годишна пауза, прочутият ни сънародник обявява, че иска да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Канев дарява 2 млн. лв. за изграждането на "Канев център", който сега е място за научни и културни национални и международни форуми. Истината е, че милионерът никога не е забравял откъде е тръгнал и никога не прекъсва връзката с България. Още през 1976 г. с негово дарение е построената детската градина в с. Горно Абланово. Доскоро се ползва и линейката, закупена със средства на видния строителен предприемач и дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада. В местното училището работи компютърен кабинет, изграден от българина. Благодарение помощта на Игнат Канев е ремонтирана селската църква, припомнят местните хора. В Горно Абланово и съседните населени места живее част от родата на предприемача, който е едно от 7-те деца в семейството. При последното посещение на Канев у нас преди година, той открива културен център с читалище, библиотека и клуб за млади и стари в родното си село. Тържеството съвпада с 88-годишния рожден ден на българина, който отбеляза личния си празник на родна земя. В България Игнат Канев идва със съпругата си Димитрина, двете им дъщери и 5-месечната първородна внучка Игнатия-Анна. Най-голямата радост за дядо си е специално облечена с българска носия за празника. "Птица, която се срамува от своето гнездо, не трябва да живее. Аз се гордея със своите родители, със своето село и хората, с които съм израснал. Искам моята внучка да се гордее с мен така, както аз с тях", споделя строителният магнат и меценат Игнат Канев.

19 учители ще са "посланици на духа"

19 учители от 12 училища са номинирани в конкурса "Посланик на свободния дух в моето училище" в Русе. От 1 до 27 октомври са изпратени 28 писма от ученици, които предлагат своите преподаватели за наградата. Конкурсът се провежда по инициатива на фондация "Русе - град на свободния дух" и е посветен на Деня на народните будители. Според регламента ученици от всички училища в Русе могат да предложат преподавател, който според тях е достоен да бъде отличен със званието. Най-активни бяха децата и младежите от СОУПНЕ "Фридрих Шилер", които номинираха за награда четирима свои преподаватели. Сред предложените са петима начални учители, преподавател по пиано и по интериорен дизайн, учители по български език и литература, математика, физика, география, история, изобразително изкуство, музика и др. Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се състои на 31 октомври.

Читалище дава дипломи за благородие

Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866" в Благоевград ще докаже, че не забравя хората, които помагат за обогатяването на фонда с книги. На специална церемония в петък ръководството на читалището връчи свидетелства на дарителите на книги. След официалната част се проведе тържествен концерт. На сцената се качиха Градски детски хор, Вокален ансамбъл "Езерец", Китаро-мандолинен оркестър "Пирински звуци" и Смесен хор "Ален мак".




























Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай