Таблет в клас сваля успеха с единица

Таблет в клас сваля успеха с единица | StandartNews.com

Училище забрани MP3-ки и устройства с тъчскрийн

Използване на таблет или смартфон в час сваля успеха на учениците с близо единица. Това е изчислило ръководството на 51 СОУ "Елисавета Багряна", което от тази година въвежда забрана за употреба на мобилни устройства в клас. Тя обхваща не само смартфоните, но и MP3-ките и таблетите. Учениците ще имат право да ги носят в училище, но ще могат да ги ползват само в междучасията. "Разясняваме на родителите, че това води до понижение на успеха, за да ни разберат", разказа директорът Асен Александров.

Забраната за "умни" мобилни телефони обаче е тотална. В правилника на школото вече е записано, че на децата се забранява да носят в училище телефони с тъчскрийн и приложения. Това уточнение е направено, за да се избегне посочването на стойността, над която телефоните не бива да струват. Преди това ръководството обмисляше да въведе джиесеми до 50 лева, но се оказа, че такава забрана е трудно изпълнима. За ученика, който ползва телефона в клас, следва принудително изземване на устройството от учителя с протокол и предаването му на родителя. Ако повтори нарушението, получава и наказание, което на финала се вписва и в характеристиката му. Освен това в правилника е записано, че училището не носи отговорност за откраднати и изгубени скъпи телефони. Причината е, че подобни устройства често се крадат. Александров уточни, че учениците не звънят по телефона, докато са в клас, но чатят и стоят във Фейсбук. Освен това има и случаи да снимат учителите в конфузни ситуации и да качват клипчетата в социалните мрежи.

Събират по Фейсбук бащи за ремонтите

Фейсбук е новото място за родителски срещи в училище. Повечето школа и отделни класове вече имат затворени Фейсбук групи, в които родители и учители качват спешни съобщения, стана ясно при представянето на новия наръчник за родители на първолаци, направен от асоциация "Родители". В него се препоръчва родителите да правят подобни групи, за да научават своевременно какво се е случило в училище. Социалните мрежи се използват особено усилено и по време на училищните ремонти. Директорът на 51 СОУ сподели, че след като потърсил родители доброволци във Фейсбук за почистване след ремонта, откликнали над 3000 души, все майки и бащи на ученици от училището. Учители пък качват в социалната мрежа задачи за домашни работи, материали за допълнителна подготовка, както и съобщения за екскурзии и зелени училища.

Джобните - възрастта на детето по 50 стотинки

Седмичните джобни пари на детето трябва да бъдат равни на възрастта му, умножена по 50 стотинки на година. Това препоръчва наръчникът на асоциация "Родители". Така сумата, която един първолак трябва да получи за седмица, става 3,50 лв. Наръчникът съветва предварително да се поговори с детето каква част от сумата и в какви случаи може да дава назаем на свои другарчета. Освен това има препоръка да съставите списък на вредните и забранени за купуване неща, както и местата, от които може да пазарува. От асоциацията съветват детето да не се наказва, ако му откраднат джобните, както и да не му се дават допълнително пари, ако е похарчило предварително определената сума.

Учебници под 10 лв. в НДК

Учебници под 10 лева могат да бъдат намерени на борсата или да се закупят онлайн. Такава борса отвори в НДК, като всеки ден до 30 септември учениците могат да върнат старите си учебници и да купят нови или употребявани. Цената на употребяваните школски книги е 70% от тази на новите. От борсата ще изкупят старите ви учебници на цена 30% от коричната, а ако направите покупка за новата учебна година, изкупната цена е 40%. Така например учебник по история за 11 клас, който в книжарниците струва 14 лв., тук може да бъде намерен втора ръка срещу 9,80 лв. Ако го продаваме, от борсата ще ни дадат 4,20 лв., но ако едновременно с това си купите история за 12 клас, ще приспаднат от цената й 5,60 лв. От борсата очакват напливът на хора да започне след 15 септември.

Половината първолаци висят пред телевизора

54% от първолаците гледат телевизия два и повече часа дневно, сочи статистиката. Всяко трето 7-годишно хлапе е с наднормено тегло, а едва всяко четвърто от тях спортува. 70% от децата пък се страхуват да посещават училищната тоалетна и "стискат", докато се приберат у дома, сочи още статистиката в наръчника.

Сред препоръките на специалистите е раницата да не превишава 10-15% от теглото на малчугана - тоест, ако той тежи 25 кг, тя трябва да е не повече от 3-4 кг заедно с всички учебници в нея. Височината й трябва да бъде до 40 см.

Змия в школо

Змия влезе в коридора на професионалната гимназия по туризъм в Смолян и се наложи служители на училището да я пазят, докато дойдат спасителите. Влечугото се появило изненадващо в ранния следобeд на 10 септември на първия етаж на школото, в което имало само двама служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай