Сряда,

Свиват приема в топгимназии

От: Администратор -
2641
Свиват приема в топгимназии
A
A
A

София. Битката за елитните гимназии ще бъде по-тежка тази година. Това прогнозира шефът на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Причината е, че повечето училища в Топ 10 ще приемат по 26, а не 28 ученици в паралелка, както беше миналата година. Бройката свиват Първа и Втора английска, Френската, Втора немска.
Страстите тази година ще са по-нажежени, защото и випускът на кандидат-гимназистите е по-голям. В столицата седмокласниците са с близо 200 повече от миналата година - общо 9922. Те ще се борят за 7906 места в профилираните и професионални гимназии. Намалените бройки в елитните езикови школа ще бъдат компенсирани с повече места в професионалните. Там ще се формират 99 паралелки, като миналата година бяха 84. Общо 201 класа пък ще има в профилираните училища.

 

Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.

 

Тази година ще има и нови професии в школата, каза Ваня Кастрева. Фризьорският техникум, който досега приемаше само след VIII клас, вече ще има прием и след VII в специалност организация и технология на фризьорските услуги. За първи път се открива и паралелка електрически превозни средства в професионална гимназия "Хенри Форд". Нова специалност е и организация на туризма и свободното време.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички