Вторник,

Студентка от ВТУ шашна китайци на изпит

От: Failed to load user -
1985
Студентка от ВТУ шашна китайци на изпит
A
A
A

Велико Търново. Българска студентка вдигна високо летвата по владеене на китайски йероглифи, защитавайки пето ниво в престижен конкурс, одобрен от китайската страна. Четвъртокурсничката от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" по специалност "Приложна лингвистика", английски и китайски език, Полина Анева е защитила пето ниво по владеене на езика на Конфуций. От тази година Институт "Конфуций" във Великотърновския университет е сертифициран изпитен център за провеждане на HSK- Hanyu Shuiping Kaoshi. Това е единственият стандартизиран изпит за определяне на нивото на владеене на китайски език за чужденци и китайски граждани, чийто майчин език не е китайски.

Кандидатите за международно признатия сертификат могат да се явяват за покриване на шест нива, като по Европейската езикова рамка първо ниво съответства на А1, а най- високото – шесто – на С2. За покриване на първо ниво явилите се трябва да знаят 150 думи и 174 йероглифа, а за шесто – 5000 думи и 2663 йероглифа. Изпитните материали на явилите се изпращат за проверка в Китай, обясниха от Институт „Конфуций".

На първия изпит на 10 май тази година се явиха 15 студенти и курсисти на ВТУ и Институт "Конфуций" за покриване на 2,3,4 и 5-то ниво. Най-добре се представи Полина Анева, покрила предпоследното ниво. Димитър Димитров, студент от първи курс по специалност "Български и китайски език" и курсистката в Институт "Конфуций" – Илиана Игликова, бяха сред тези, които се справиха с трето ниво.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията