Шествие във Варна почете Медицинския университет

Шествие във Варна почете Медицинския университет | StandartNews.com

Гости от 10 държави уважиха тържествата, ректорът проф. д-р Красимир Иванов раздаде плакети

Гости от 10 държави, политици, министри, ректори на висши училища, представители на законодателната и изпълнителната власт, директори на лечебни заведения, представители на браншови организации, преподаватели, студенти и приятели на университета уважиха тържествата по повод отбелязване на 55-годишнината от създаването на Медицински университет - Варна, които се проведоха в периода 7-9 октомври 2016 г. и минаха под надслов „Минало, настояще, бъдеще".
Тържествата стартираха с откриването на първата университетска аптека в България във Факултета по фармация. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов откри честванията с думите: „Това е ден, в който трябва да отдадем почит на тези, които въпреки трудностите поставиха основите на МУ - Варна, както и на тези, които работиха за формирането на днешния му европейски облик."
По-късно

бе открита изложба „Академични издания" в библиотеката

на Факултета по фармация, на която бяха представени различни броеве на първото официално научно списание на МУ-Варна „Scripta Scientifica Medica" от издаването му до днес. Специално място бе отредено на ценни и редки издания от книжния фонд на библиотеката от началото на XIX век. Сред тях бе и книгата на патрона на университета проф. д-р Параскев Стоянов – „Хирургическа диагностика, семиотика и симптоматология" от 1930 г.
Паметта на бележития хирург и общественик, станал патрон на варненския медицински университет, бе почетена от множество гости и приятели, които поднесоха цветя и венци пред неговия бюст-паметник в двора на МУ-Варна. Проф. д-р Параскев Стоянов е сред най-изявените български медици и обществени деятели в първите десетилетия на 20-и век,

основоположник на българската хирургия и морелечение

в здравното дело. От 1905 г. е старши лекар на Мариинската болница във Варна, по-късно и училищен лекар на Варненската мъжка гимназия. Урежда създаването и откриването на варненския Аквариум и на детския санаториум за костно-ставна туберкулоза.
Специално внимание на всички ректори и тяхното дело от създаването на университета до днес бе отредено във фотоизложба, която представи запечатани моменти от миналото и настоящето на МУ-Варна и обърна смел поглед към бъдещето. Снимките съживиха много спомени, като пренесоха домакини и гости в първите години, които поставят началото на висшето медицинско образование във Варна. „Всеки университет е длъжен да пази своята историческа памет, защото без минало няма бъдеще. Именно с това е свързано и мотото на честванията по случай годишнината: Успехът има начало", заяви ректорът проф. Иванов при откриване на изложбата.
Жителите и гостите на морската столица станаха свидетели на празничното академично шествие, което премина по централните варненски улици под звуците на духовия оркестър на Висшето военноморско училище. Шествието започна с тържествена литургия за здраве и благоденствие, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на площад „Независимост" и събра множество възпитаници на МУ-Варна от различни випуски, настоящи студенти и преподаватели.
Кулминация в богатата програма бе

тържественият академичен концерт в зала 1

на Фестивален и конгресен център – Варна. На официална церемония бяха връчени почетни плакети „55 години Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна" на институции, които са подпомагали дейността и развитието на университета от неговото съграждане до наши дни и уважение за подкрепата и окуражаването за нови търсения в динамично променящото се образование на XXI век. „За историята 55 години са един кратък миг, но за МУ – Варна това е един дълъг период на образователни търсения, на развитие на научен потенциал и на съзидание на модерна академична институция", заяви ректорът, преди да връчи почетните плакети на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването и ректорите на останалите медицински университети и факултети в страната.
В рамките на богатата програма от събития, посветени на 55-та годишнина от основаването на университета бе даден старт на спортния турнир „Купата на ректора", проведе се първата международна среща на партньорите на МУ-Варна и филмфест на университетската телевизия MU-Vi.tv.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай