Петък,

Само 1 първолак в Босилеград иска да учи български

От: Администратор -
2615
Само 1 първолак в Босилеград иска да учи български
A
A
A

От 64 деца, записани за 1 отделение за учебната 2016/17 година в ОУ „Георги Димитров" в Босилеград, само едно дете е поискало да изучава български език като майчин. Стряскащата новина обяви директорът на училището Методи Чипев по време на кръгла маса на тема „Ролята а образованието и запазването на българската идентичност", организирана от БТА и Сдружение „Глас" в Босилеград.

Участие в дискусията взеха председателят на парламентарната комисия Славчо Атанасов и заместникът му Петър Кадиев, генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев, шефът на БТА Максим Минчев, председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов и най-вече – директори на училища от Западните покрайнини и Молдова.

Българският език да се изучава като задължителен в общините с признато българско малцинство, а не с формиране на паралелки чрез анкетиране, което изкривява нещата. Това настояха директори на училища от Западните покрайнини.

Повече часове по български, както и признаване на оценките в общия успех

поискаха още българите от Босилеград и Цариброд. Те са категорични, че това е начинът да се съхранят като българи.

"Иначе ние ще се стопим", алармира Иван Николов. От 64 000 през 1958 година, днес българите в Западните покрайнини са 18 500, от които 13 000 се определят като българи и искат изучаване на българския като майчин език.
Липсата на учебници по български език, но по стандартите на сръбската образователна система е основен проблем за нашите сънародници. Едно поколение деца, завършиха основно образование без буквари, посочи директорът на гимназията „Св. св. Кирил и Методий" в Димитровград Снежана Симеонова. Първите преведени учебници вече са готови – положителното е, че процесът все пак започна, но лошото е, че се бави много, отбеляза още тя.

Патриотичният буквар, който Славчо Атанасов издаде с екип от млади хора преди повече от 10 години срещна широко одобрение от страна на учителите в Западните покрайнини. Те приеха категорично думите му, че

патриотизмът и българското самоосъзнаване не са даденост

и не идват заедно с майчиното мляко – те се възпитават. Затова подобен буквар, който е единствен по рода си досега, и е проучил подобни издания от 1862 година, е изключително необходим. „Защото е важно, когато българките деца, без значение в пределите на коя държава се намират, като учат за буквата В – да знаят за Васил Левски, като учат за Ш – да знаят за връх Шипка", посочи Атанасов.

Той припомни, че макар и без учебници, от 115 деца, положили изнесени кандидат-студентски изпити в Босилеград и Цариброд през миналата година – няма нито една двойка, напротив има 4 пълни шестици и много отлични оценки.

Депутатите Славчо Атанасов и Петър Кадиев поеха ангажимента пред българската общност техните настоявания и проблеми да бъдат представени пред българските институции, като първата среща е с представители на българското външно министерство.

Петър Кадиев, който е депутат на АБВ от Смолян се ангажира да предостави на българите в Босилеград свои лични филми, сред които лентата за Екзарх Стефан, допринесъл за спасяването на българските евреи, като и за емблематични лица на Родопите.

След разговор с Максим Минчев Славчо Атанасов съобщи, че предстои разкриването на още един Пресклуб на БТА в Западните покрайнини – в Болград. Но, това, както и мястото, в което се намираме днес, няма да е просто пресклуб, а своеобразен център на българщината, посочи Атанасов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички