Само 16 учебни дни през май

Учениците с 15 дни почивка, имат 2 миниваканции по шест дни

Само 16 учебни дни през май | StandartNews.com

София. Само 16 учебни дни ще имат учениците през май. Изпити, избори и празници ще осигурят на децата 15 почивни дни през месеца, в който основно се оформя успехът за годината.

През този период децата ще имат и две шестдневни миниваканции. Първата е от 1 до 6 май, когато заради Деня на труда и Гергьовден почивните дни се разместват. Отучване обаче ще има на 10 и 31 май. Втората миниваканция е около матурите и изборите за евродепутати. Тя започва на 21 май, когато се провежда изпитът по български език за 7-и и 12-иклас, и продължава до 26 включително, когато няма да се учи, за да могат училищата да бъдат освободени от изборните секции. Тук струпването на почивни дни се налага, защото на 23 май са втората задължителна матура и изпитът по математика за седмокласниците. Със заповед на министър Анелия Клисарова денят между тях - 22 май, също става почивен. Заради това и първолаците ще завършат по-рано - най-вероятно на 20, а не на 22 май, както бе предвидено в графика на МОН. Удостоверенията за завършен първи клас в повечето школа също най-вероятно ще се дават по-рано, а не на 24 май, защото в този ден училищните дворове ще са отворени само до 13 часа. В кой ден ще се раздават удостоверения обаче ще се решава от самите директори.

От просветния инспекторат в столицата казаха, че изборите може да променят графиците за проверка на матурите и тестовете на кандидат-гимназистите, но няма да удължат срока, в който ще бъдат обявени резултатите от изпитите. За седми клас крайният срок е 4 юни, а за зрелостните изпити - 9 юни.

Школските директори с двойна разлика в заплатите

Училищните директори тази година ще имат двойна разлика в заплатите. Те се определят съобразно вида на училището и броя на учениците, сочи заповед на просветния министър Анелия Клисарова. Шефовете на малките школа с до 50 ученици трябва да вземат не по-малко от 660 лева. Най-високи заплати вземат директорите на училища с над 1400 ученици. Сумата е от 1120 до 1190 лева в зависимост от училището. Най-голямата се дава за шефове на специални училища. Към тези суми директорите могат да получават и надбавки за часове над норматива, за преподаване на предмети на чужд език и др. Ако школото няма неразплатени задължения, директорът има право на бонус - до три пъти годишно за официални празници, за организацията на матурите и до 1000 лева бонус в края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай