Вторник,

Съдебна битка в час по литература

От: Администратор -
1638
Съдебна битка в час по литература
A
A
A

Седмокласници станаха адвокати на Македонски

Истинска съдебна битка се проведе в час по български език и литература в столичното 76. ОУ "Уилям Сароян". Седмокласници се разделиха на два лагера по време на обсъждането на X глава на Иван-Вазовата повест "Немили-недраги", в която Македонски е пратеник на хъшовете до Васил Левски в Русчук. По пътя си той преодолява редица препятствия. Спорът в час възникна около епизода с убийството на влаха, което Македонски извършва. Обвинителният акт бе съставен и прочетен от седмокласничката Станимира Асенова, която влезе в ролята на прокурор по време на процеса. Учениците се разделиха на две групи. Едната пое защитата на убития влах, другата - на Македонски.

"Човешкият живот е безценен и никой няма право да го отнема, независимо от фактите и обстоятелствата", бе тезата на адвокатите на влаха. "Македонски е принуден да използва насилие, след като опитва всички други начини да се разбере с добро със своя опонент", контрираха от защитата на хъша. Те допълниха, че като пратеник на хъшовете до Васил Левски Македонски извършва истински подвиг. В името на дълга към родината той е готов на всичко.

Ролята на съдия в процеса бе поверена на Цветелина Терзиева, учител по български език и литература в 76. ОУ "Уилям Сароян". Тя прочете решението на съда: "Фактите по делото говорят, че Макеноски прави безуспешни опити да се разбере с добро с влаха. Той не среща разбиране, а това поставя в опасност не само него, а и високопатриотичната мисия, с която е натоварен. При тези обстоятелства убийството изглежда неизбежно". Решението на съда бе, че Македонски е невинен.
"Игровият метод на преподаване се използва активно в 76. ОУ. Той отключва активността и инициативността на ученика. Поставя на друго равнище общуването между учениците по време на час, както и контакта с техния учител. Практиката показва, че така се трупат трайни знания по интересен за децата начин", обясни Емилия Стефанова, директор на училището.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията