Съдебна битка в час по литература

Съдебна битка в час по литература | StandartNews.com

Седмокласници станаха адвокати на Македонски

Истинска съдебна битка се проведе в час по български език и литература в столичното 76. ОУ "Уилям Сароян". Седмокласници се разделиха на два лагера по време на обсъждането на X глава на Иван-Вазовата повест "Немили-недраги", в която Македонски е пратеник на хъшовете до Васил Левски в Русчук. По пътя си той преодолява редица препятствия. Спорът в час възникна около епизода с убийството на влаха, което Македонски извършва. Обвинителният акт бе съставен и прочетен от седмокласничката Станимира Асенова, която влезе в ролята на прокурор по време на процеса. Учениците се разделиха на две групи. Едната пое защитата на убития влах, другата - на Македонски.

"Човешкият живот е безценен и никой няма право да го отнема, независимо от фактите и обстоятелствата", бе тезата на адвокатите на влаха. "Македонски е принуден да използва насилие, след като опитва всички други начини да се разбере с добро със своя опонент", контрираха от защитата на хъша. Те допълниха, че като пратеник на хъшовете до Васил Левски Македонски извършва истински подвиг. В името на дълга към родината той е готов на всичко.

Ролята на съдия в процеса бе поверена на Цветелина Терзиева, учител по български език и литература в 76. ОУ "Уилям Сароян". Тя прочете решението на съда: "Фактите по делото говорят, че Макеноски прави безуспешни опити да се разбере с добро с влаха. Той не среща разбиране, а това поставя в опасност не само него, а и високопатриотичната мисия, с която е натоварен. При тези обстоятелства убийството изглежда неизбежно". Решението на съда бе, че Македонски е невинен.
"Игровият метод на преподаване се използва активно в 76. ОУ. Той отключва активността и инициативността на ученика. Поставя на друго равнище общуването между учениците по време на час, както и контакта с техния учител. Практиката показва, че така се трупат трайни знания по интересен за децата начин", обясни Емилия Стефанова, директор на училището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай