Родителите харчат по 354 лв за първия учебен ден

Родителите харчат по 354 лв за първия учебен ден | StandartNews.com

Стара Загора. Родителите планират да похарчат средно по 354 лв за едно дете за първия учебен. Това показва проучване на Visa сред жителите на десетте най-големи града в България. Най-щедри са софиянци, които са решили да отделят средно с 80 лв. повече от родителите в страната, или около 434 лв. Следват бургазлии - с около 413 лв., пловдивчани – с 345 лв и варненци – с около 320 лв. Проучването е показало, че все по-често родителите избират да пазаруват онлайн, като най-популярните стоки при покупки в интернет са обувките (52%), дрехите (50%) и раницата (47%).

Както може да се очаква, разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта. Планираните покупки за ученици между 9-ти и 12-ти клас са с около 24% по-високи от средните, или 440 лв. Родителите на първолаци пък възнамерявали да ги стегнат за първия звънец с около 380 лв. Най-скромни се очертавали майките и татковците на ученици от 3-ти до 6-ти клас, които щели да отделят 337 лв средно.

За да покрият разходите за началото на учебната година, 33 на сто от родителите са признали, че спестяват дълго време, а други 7 на сто се канели дори да използват банков заем, за да посрещнат ученическите разходи. Общо 30 на сто пък са декларирали, че нямат притеснения и имат достатъчно средства за покупките на децата си.

Независимо от възрастта си учениците били много активни при вземането на решение какво да им се купи. Повече от половината - общо 51% от родителите били готови да обсъждат със своите питомци всички планирани за тях разходи за новата учебна година. Други 33 на сто пък щеле да се съобразят с тях в зависимост от конкретната покупка.

Само 2% от родителите са направили покупки за първия учебен ден до момента. Близо една трета от участвалите в анкетата, около 19 на сто изчаквали дните непосредствено преди 15 септември, а други 43 на сто пазарували по различно време всяка година. Само едно от всяко 6-то семейство се съобразявало с напътствията на учителите какви покупки да направи след 15-ти септември.

Според проучването около 20% от анкетираните семейства щели да заплатят избраните ученичедси стоки с банкова карта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай