Вторник,

Робинзон вместо Паисий в VI клас

От: Администратор -
2599
Робинзон вместо Паисий в VI клас
A
A
A

Пуснаха учебни програми без "Вятър ечи" и "Хубава си, моя горо"

Началният текст на "История славянобългарска", който до момента се изучаваше в 6. клас, не е част от новата учебна програма. Там не присъстват също и "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Къде си вярна, ти, любов народна". Това става ясно от проектите за нови учебни програми, които  министерството на образованието и науката публикува на сайта си. Тъй като на него са качени само проектите за 2, 6 и 8 клас, не е ясно дали тези произведения няма все пак да се изучават в някой от другите класове. Такъв например е случаят с Ботевите "Хайдути", които от шести слизат в пети клас. Новост при шестокласниците е включването на "Робинзон Крузо" в програмата им. Засега това са примерни проекти, а не окончателни програми, като бележки по тях могат да бъдат давани до 22 февруари. Учители по литература заявиха пред "Стандарт", че това са готовите отпреди три години проекти на учебни програми, които бяха изготвени по времето на първия мандат на ГЕРБ.
Материалът по литература от девети и десети клас пък слиза в сбит вариант в осми. Тогава децата ще изучават както Античността, така и Ренесанса. Липсват литературни произведения на Класицизма, който досега се учеше в десети клас. Сред предвидените за изучаване автори са Сафо, Бокачо, Шекспир и Сервантес. Българските произведения, които ще се учат в този период, са "Азбучна молитва" и "За буквите".

Министерството бърза да оповести промените в програмите за тези класове, тъй като издатели настояха, че те трябва да бъдат публикувани по-рано, за да има време да бъдат изготвени учебниците. Заради кратките срокове в момента се очаква проблем с помагалата за пети и първи клас.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията