Ректорите затрупаха с изисквания Денчев

Искат промяна на рейтингите заради номинация за Оскар

Ректорите затрупаха с изисквания Денчев | StandartNews.com

Висшите училища да наблегнат на областите, в които са най-силни и да привличат повече чужденци. Това пожела на Съвета на ректорите служебният министър прох. Николай Денков, който се срещна днес с тях. Те от своя страна го затрупаха с куп изисквания към МОН. Първото е да имат думата преди да бъдат взети решения, които засягат академичните среди. Освен това ректорите искат да се въведат правила за стопанска дейност на университетите и най-после да излезе наредба в тази насока. 

Необходими са някои промени в показателите на рейтинговата система за оценка на висшите училища, смятат още ректорите. „В класацията не се вземат предвид спецификите на художествено-творческата дейност. При свободните професии е много трудно например да се съберат обективни данни за заетост и доходи. Как ще отчетем например номинирания за „Оскар" възпитаник на Националната художествена академия Теодор Ушев?", попита ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" проф. Станислав Семерджиев. 

Списъците с приоритетните и със защитените специалности също имат нужда от преработка, посочи ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. В момента приоритетните направления са твърде много, а защитените специалности – твърде малко, смята той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай